Review: Kornmo – Vandring

 

Kornmo - Vandring

Kornmo – Vandring
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Apollon Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Via de Noorse band Kornmo waan je je weer helemaal terug in de 70´er symfonische-progrock jaren. En dan moet je vooral aan het geluid van de band Camel (of de vroege Genesis) denken.

Het trio uit Trondheim, Odd-Roar Bakken (gitaar, keyboards), Nils Larsen (bas) en Anton J.R. Larsen (drums, percussie) nam het album ‘Vandring’ in 2017 op en het album werd in 2019 voor het eerst uitgebracht. En nu is dit instrumentale album opnieuw verkrijgbaar.

Het laatste Kornmo album, ‘Fimbulvinter’, verscheen in 2021 en het is mij onduidelijk of de band nog steeds actief is. Hopelijk wel want dit tweede album van de band bewijst dat een geheel instrumentaal album absoluut niet saai hoeft te zijn.

De kracht van deze band is dat ze met hun instrumentale rock toch de aandacht van de luisteraar weet vast te houden. De ene keer door prachtige zwevende symfo, de andere keer door hardere complexe progrock breaks.

Het album komt zacht zwevend op gang via Demring met een dromerige synthesizer en breekbaar gitaarwerk. In dit nummer is de Camel invloed voor het eerst  duidelijk aanwezig. Oppbrud is een sierlijk deinend nummer compleet met complexe breaks, grimmig gitaarwerk en romige orgelklanken.

Na een statig piano intro opent het dromerige Vemod, gevolgd door het Camel achtige Nord met prachtig snijdend gitaarwerk. Nunatak is een staaltje van krachtige symfonische rock en in Taiga hangt een haast middeleeuws geluid.

Zowel Ild als Aske zijn krachtig deinende prognummers en de alsluiter van het album, Føniks, gaat meer de intieme symfo kant op.

Ik ben benieuwd of we nog wat van de band Kornmo gaan horen. Deze heruitgave doet mij namelijk naar veel meer van dit Classic Progrock geluid verlangen!

Tracks:
01. Demring
02. Oppbrud
03. Vemod
04. Nord
05. Nunatak
06. Taiga
07. Kveld
08. Ild
09. Aske
10. Føniks

Website: https://www.apollonrecords.no/single-post/new-kornmo-album