Review: Joyann Parker – Roots

 

Joyann Parker - Roots

Joyann Parker – Roots
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Hopeless Romantic Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

‘Roots’ is het derde album van één van de best bewaarde geheimen uit de Amerikaanse country/soulmuziek, Joyann Parker. Parker, gezegend met een prachtige, soepele soulstem-met-rauw-randje, verraste al zeer op haar vorige album, ‘Out Of The Dark‘ uit 2021. En op Roots flikt de dame uit Minneapolis het weer. Ze switcht moeiteloos van bluesrock via soulballads naar country met een stem die in de soul gedrenkt is.

‘Roots’ opent met het titelnummer en Faintly Optimistic, twee rockende bluesrocknummers met mooi orgelwerk van Tim Wick. Daarna volgen twee prachtig doorleefd gezongen soulballads, Wash It Away en Closing Someone Else’s Blinds.

Parker draait vervolgens haar hand niet om voor een paar huppelende countrysongs (Juxtaposition en het met een Latinsausje overgoten Ain’t Got Time To Cry) en dan volgen de drie hoogtepunten van ‘Roots’, te beginnen met de rauwe gospel van Forsaken, een geweldig duet met de slidegitaar van Mark Lamoine. Miss Evangeline is een countrysong, waarop de invloed van countrylegende Patsy Cline op de zang van Parker goed hoorbaar is. En tenslotte is daar de geweldige pianoballad Going Under, een countryballad waar in Nederland Ilse de Lange het patent op heeft, maar Joyann Parker heeft net dat rauwe randje in haar stem dat zo’n ballad emotioneel naar grote hoogten tilt.

Op ‘Roots’ laat Joyann Parker horen dat ze tot de eredivisie van de Amerikaanse country/soulzangeressen behoort en heeft ze een dijk van een album heeft afgeleverd.

Tracks:
01. Roots
02. Faintly Optimistic
03. Wash It Away
04. Closing Someone Else’s Blinds
05. What’s Good For You
06. Juxtaposition
07. Old Flame
08. Ain’t Got Time To Cry
09. Forsaken
10. Miss Evangeline
11. Going Under
12. Stay Home Mama

Website: https://www.joyannparker.com/