Review: Joe Perry – Sweetzerland Manifesto Mk II

 

Joe Perry - Sweetzerland Manifesto Mk II

Joe Perry – Sweetzerland Manifesto Mk II
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Roman Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Joe Perry kennen we natuurlijk allemaal als gitarist van Aerosmith. Momenteel is hij druk bezig met zijn vrienden Alice Cooper en Johnny Depp in de hobbyband the Hollywood Vampires.

In 2018 bracht Joe zijn vijfde soloalbum ‘Sweetzerland Manifesto’ uit en dat album is nu onder de titel ‘Sweetzerland Manifesto Mk II’ opnieuw uitgebracht. Als een alternatieve versie met een aantal nieuwe nummers en aantal remixes. De productie was in handen van de legendarische producer Jack Douglas met de hulp van Johnny Depp.

Er zijn zes gastzangers op het album aanwezig. De eerste is voormalige Black Crowes zanger Chris Robinson. Hij voelt zich hoorbaar als een vis in het water in Fortunate One. Een rauwe bluesy rocker in de beste Black Crowes traditie met schroeiend gitaarwerk van Joe.

De volgende gastzanger is Gary Cherone, bekend van Extreme en Van Halen. Hij is te horen in de venijnig groovende bluesrock van Quake met naast het rauw riffende gitaarspel ook een licht psychedelische break.

Tot mijn grote genoegen is de legendarische zanger Terry Reid in een tweetal nummers te horen. Zijn zang klinkt nog steeds uitstekend op een doorleefde wijze in de grimmig stuwende bluesrock van I’ll Do Happiness.

Robin Zander, van Cheap Trcik, weet aan het zeer aanstekelijke Aye, Aye, Aye een Cheap Trcik draai te geven in een stomende rocker met uitstekend gierend gitaarwerk van Joe.

Joe speelt zich in het instrumentale Man With A Golden Arm op een James Bond-achtige wijze door een pompende suspense rocker waarin hij ook de nodige jazz elementen verwerkt. Hij neemt de zang op zich in het funky Time Will Tell en komt daar prima mee weg.

David Johansen (the New York Dolls) laat zijn inmiddels zeer doorleefde gebroken stemgeluid horen in het intieme en semi-akoestische I Wanna Roll. Een nummer met een psychedelisch sausje. Robin Zander keert terug in  het log beukende Suck It Up met de woest schurende gitaar van Joe. Ook Terry Reid is weer te horen met zijn soulvolle zang in  de intieme warme rock van Goes His Own Way.

Joe Perry sluit het  album op een Aziatische wijze af met Won’t Let Me Go. Met invloeden van Led Zeppelin’s Aziatische geluiden en zelfs Jeff Beck invloeden in een uitstekende donkere rocker.

Evenals het originele album uit 2018 is deze alternatieve versie een uitstekend rockalbum. Dus een dikke aanrader!

Tracks:
01. Fortunate One
02. Quake
03. I’ll Do Happiness
04. Aye, Aye, Aye
05. Man With A Golden Arm
06. Time Will Tell
07. I Wanna Roll
08. Suck It Up
09. Goes His Own Way
10. Won’t Let Me Go

Website: https://joeperry.com/