Review: Joanne Shaw Taylor – Heavy Soul

 

Joanne Shaw Taylor - Heavy Soul

Joanne Shaw Taylor – Heavy Soul
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Journeyman Records
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Gitariste Joanne Shaw Taylor begon haar carrière aanvankelijk als Britse bluesrock-act, maar verlegde haar aandacht zo rond 2018 richting Verenigde Staten, waar haar soulachtige performance ook behoorlijk aansloeg met als hoogtepunt het album Nobody’s Fool uit 2022.

Op haar nieuwste album, ‘Heavy Soul’, keert Shaw Taylor weer enigszins terug naar haar roots. Ze noemt de muziek op Heavy Soul ‘a fusion of contemporary soul-pop and roots music’. Daartoe nam ze de bekende producer Kevin Shirley (bekend als producer van onder meer The Black Crowes, Journey en Aerosmith) in de armen. De titel ‘Heavy Soul’ dekt de lading dan ook behoorlijk op dit album.

Openingstrack Sweet ‘Lil Lies is nog vooral energieke soul-pop en ook in Joan Armatrading’s All The Way From America horen we nog weinig blues/roots- invloeden. Maar dat verandert in Black Magic, dat vooral energieke soul-blues is met mooi slidegitaar- en pianowerk. En ook Drowning In A Sea Of Love is een terugkeer naar de soulroots. De song, geschreven door de grondleggers van de Philly Soul, Gamble & Huff, krijgt een knallende soul-uitvoering.

A Good Goodbye is dan een poppy tussendoortje, maar op de titelsong Heavy Soul doen producer Shirley, Shaw Taylor en haar band (met onder andere power drummer Anton Fig) de titel alle eer aan met een heavy soulblues-uitvoering. Wild Love is een sterke soul-pop song en Van Morrison’s Someone Like You krijgt een iets te vol geproduceerde soulversie, die daardoor niet echt in de buurt komt van Morrison’s origineel of de veel soberder geproduceerde en daardoor veel sterkere versie van John Waite van diens fraaie soloalbum ‘Temple Bar’.

Daarna keert Shaw Taylor schielijk terug naar de heavy soul-pop van Devil In Me en Change Of Heart.

Al met al heeft Joanne Shaw Taylor met ‘Heavy Soul’ een fraai album gemaakt dat haar status in de Verenigde Staten ongetwijfeld zal versterken. En haar levensgenoot takshond Hank (‘a lazy sausage dog’ volgens zijn baasje) zal het allemaal prima vinden.

Tracks:
01. Sweet ‘Lil Lies
02. All The Way From America
03. Black Magic
04. Drowning In A Sea Of Love
05. A Good Goodbye
06. Heavy Soul
07. Wild Love
08. Someone Like You
09. Devil In Me
10. Change Of Heart

Website: https://www.joanneshawtaylor.com/