Review: Jimmie Bratcher – Far Enough

 

Jimmie Bratcher - Far Enough

Jimmie Bratcher – Far Enough
Format: CD / Label: Ain’t Skeert Tunes Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Zoals zovele muzikanten viel de Amerikaanse zanger-gitarist Jimmie Bratcher ook voor de verleidingen van drugs en alcohol met een verslaving als gevolg. Dit kostte hem zijn huwelijk met Sherri (met wie hij gelukkig later weer zou hertrouwen).

De oplossing kwam voor Jimmie via het geloof en de kerk. Hij werd dominee en raakte zijn gitaar twintig jaar niet aan.

Gelukkig voor ons weet hij zijn geloof en de blues weer op een prima wijze te combineren.

In 2001 debuteerde hij met het album ‘Honey In The Rock’ waarop de blues en spiritualiteit hand in hand gingen. Dit leverde hem de bijnaam “The Electric Reverend” op. Zijn vorige album; ‘I’m Hungry‘, een muzikaal kookboek, was ook al een topper.

Op zijn nieuwste album mengt Jimmie de blues (rock) met een aantal intieme ballads.

Hij gaat van start met het broeierig funkende, Little Feat achtige Far Enough (The Story Of Mike & Clark). Een lui groovend reli-bluesnummer met snijdend en bijtend gitaarwerk waarin Jimmie verklaart dat hij “once lost” was maar “now I’m found”.

Memphis Slim funkt op een losse wijze met krachtige soulvolle blazers en wederom spetterend bijtend gitaarwerk. Don’t Count Me Out is een onweerstaanbaar ontspannen swingend nummer gevolgd door de intieme bluesballad My Name Is Sinner waarop Jimmie zijn gitaar smartelijk laat huilen.

Ook The Road That Leads Home is een ballad, zonder bluesinvloeden dit keer maar wel met een Bryan Adams-achtig geluid compleet met een Irish Whistle. Dan rockt Jimmie er weer gruizig op los in de funky bluesrocker Living Here In Babylon. Ook Why Is It We Don’t Dance Anymore is een energieke rocker waarin het geluid van Frankie Miller terug te horen is.

Chains gaat de piano ballad kant van een Billy Vera op en When He Dreams (The Cowboy Song) is een hartverscheurende ballad met het verhaal van een cowboy die zijn gezichtsvermogen kwijt is geraakt.

Don’t Bring That Evil Around Here is een broeierig snijdend, haast Chris Whitley-achtig nummer en Jimmie sluit het album op gepaste wijze af met de breekbare slowblues Save Me, from Myself.

Het is aan dit album goed te horen dat het Geloof Jimmie Bratcher weer de nodige kracht heeft gegeven waardoor wij ons allemaal kunnen laten bekeren door deze Electric Reverend!

Tracks:
01. Far Enough (The Story of Mike & Clark)
02. Memphis Slim
03. Don’t Count Me Out
04. My Name Is Sinner
05. The Road That Leads Home
06. Living Here In Babylon
07. Chains
08. Why Is It We Don’t Dance Anymore
09. When He Dreams (The Cowboy Song)
10. Don’t Bring That Evil Around Here
11. Save Me, From Myself

Website: https://www.jimmiebratcher.com/