Review: Jethro Tull – RökFlöte
Jethro Tull – RökFlöte
Format: Ltd. Deluxe 2LP+2CD+Blu-ray Artbook / Ltd. Deluxe 2CD+Blu-ray Artbook / Special Edition CD Digipak / Gatefold LP & LP-booklet / Digital Album
Label: InsideOut Music
Release: 2023
Tekst: Harry Pater
Voor mij is er maar één rockband met als hoofdinstrument de dwarsfluit en dat is uiteraard het uit het Britse Luton afkomstige Jethro Tull met frontman en nog enig overgebleven origineel band lid zanger/fluitist Ian Anderson (75 jaar).
Uiteraard vergeet ik ‘onze’ Focus niet, maar bij deze band is en was de dwarsfluit van Thijs van Leer zeer belangrijk, maar het Hammondorgel is en was het hoofdinstrument, naast de elektrische gitaar. Thijs zingt niet, gebruikt zijn stem vooral om te ‘jodelen’ (zoals Jan Akkerman dat noemde).
Jethro Tull werd in 1967 opgericht en begon als blues(rock)- en jazzfusionband. De band gebruikte vanaf de tweede langspeelplaat ‘Stand Up’ (1969) ook folk- en klassieke muziekinvloeden en vanaf die periode groeide de populariteit van de band, met songs als Aqualung, Locomotive Breath en Bourrée plus klassiek geworden albums als ‘Thick As A Brick’, ‘A Passion Play’, ‘Songs From The Wood’ en ‘Heavy Horses’. In 1987 won de band onverwacht een Grammy Award in de categorie Heavy Metal (!?!) voor het wat steviger album ‘Crest Of A Knave’; iets waar niemand op gerekend had, verwacht was dat deze prijs aan Metallica zou worden uitgereikt (wat deze band ook verwachtte).
Jethro Tull bestaat anno 2023 nog steeds en heeft in de loop der jaren regelmatig andere bezettingen gekend, is verschillende keren gestopt en heropgericht. De huidige bezetting bestaat sinds 2017 uit: Ian Anderson (zang, dwarsfluit, akoestische en elektrische gitaar, andere instrumenten), David Goodier (basgitaar), John O’Hara (keyboards, accordeon, zang), Scott Hammond (drums) en Joe Parrish (elektrische en akoestische gitaar, zang). Vrijwel al deze muzikanten waren ook lid van Ian Andersons solo band tussen 2015 en 2017. Ondergetekende heeft de band in de loop der jaren, sinds begin jaren negentig, meerder keren gezien bij optredens, zowel in concertzalen, theaters en festivals. Voor het laatst was dit in 2009 op het eerste Highlands Festival in Amersfoort/Hoogland. Toen was gitarist Martin Barre nog van de partij.
Iets meer dan een jaar geleden kwam het vorige en 22e studioalbum uit, ‘The Zealot Gene‘ getiteld. En nu is er dus ‘RökFlöte’, studioalbum nummer 23. De band toert nog steeds, al staat ons land niet in het schema van de komende wereldtournee, dat momenteel tussen 28 april a.s. en 13 april 2024 een flink aantal concerten bevat.
Dan nu over het nieuwe album ‘RökFlöte’. Ian Anderson vertelt in zijn ‘voorwoord’ dat zijn verre voorvaderen waarschijnlijk afkomstig zijn uit de tijd van de Vikingen, vermoedelijk dus uit Noorwegen (zijn gedachten gaan overigens nog honderden jaren terug in de tijd). Op de twaalf songs op het album schrijft hij over verschillende Noorse goden, personen en gebeurtenissen. Al in de opener Voluspo hoor je een vrouwenstem iets zeggen, wat waarschijnlijk in de Noorse taal is, al kan ik me natuurlijk vergissen.
Over de muziek op het album kan ik kort zijn: het is typisch Jethro Tull, met prima teksten, mooi fluitspel en ook de zang is zeer herkenbaar Ian Anderson. Het album is grotendeels folkrockachtig te noemen, met naast de typische fluitsolo’s en ook geweldige en vaak heavy gitaarsolo’s.
Volgens mij is de muziek van Jethro Tull na ruim 55 jaar nog steeds zeer de moeite waard. De albumtitel dekt absoluut de lading, rockmuziek met (dwars)fluit!
Hoe het tegenwoordig live klinkt weet ik uiteraard niet, maar gezien het uitgebreide tourschema is er nog steeds veel belangstelling voor deze band. Ik vind het in elk geval een uitstekend album na zeker vijf draaibeurten!
Tracks:
01. Voluspo
02. Ginnungagap
03. Allfather
04. The Feathered Consort
05. Hammer On Hammer
06. Wolf Unchained
07. The Perfect One
07. Trickster (And The Mistletoe)
08. Cornucopia
09. The Navigators
10. Guardian’s Watch
11. Ithavoll
Website: https://jethrotull.com/