Review: Jesper Lindell – Before The Sun

 

Jesper Lindell - Before The Sun

Jesper Lindell – Before The Sun
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Gamlestadens Grammofon – V2 Records
Release: 2024

Tekst: Gerrit Schinkel

Jesper Lindell is een in Ludvika geboren Zweedse singer-songwriter. In zijn tienerjaren speelde hij bas en gitaar in een aantal rockbands. Later ging hij solo en in 2017 maakte hij zijn debuut EP ‘Little Less Blue’. Zijn eerste volledige album ‘Everyday Dreams’ verscheen in eigen beheer in 2019, maar succes bleef voorlopig uit. Ook de COVID-19 pandemie werkte niet echt mee. Hij had toen wel tijd om een tweede album uit te brengen. Dit album ‘Twilight’kwam in 2022 uit.

Deze maand verscheen zijn nieuwe album ‘Before The Sun’. Het album werd opgenomen en gemixt in Jesper’s eigen studio Brunnsvik Sounds. Lindell wordt begeleid door zijn vaste begeleidingsband The Brunnsvik Sound.  

 Het album opent melodieus met One Of These Rainy Days, tevens op single uitgebracht. Hier is al meteen te horen dat Van Morrison een van de favoriete zangers is van Jesper Lindell. De ballad Below The Sun is in alle opzichten duidelijk geïnspireerd door The Band en ook in Never Gonna Last is de geest van Van Morrison en The Band aanwezig.

Meer tempo komt er in het fraai geïnstrumenteerde Good Evening. A Little Light In The Dark is een prachtige ballad met een glansrol voor Rasmussen Fors op orgel. De swingende blazers van Brunnsvik Horns ‘dragen’ het ook qua tempo gevarieerde Howlin.

Het hoogtepunt voor mij op dit album is de ballad A Strange Goodbye. Geheel in de stijl van The Band met piano, accordeon, mondharp en een duet met de in Portland, Oregon, woonachtige zangeres Kassi Valazza. Zeer fraai is het door Phil Lynott geschreven en door Thin Lizzy in 1971 op de plaat gezette Honesty Is No Excuse. Brunnsvik is een schitterende ode aan de thuishaven. Vocaal is Lindell weer groots en het soulvol intens en gedeeltelijk falsetto gezongen slotnummer Do Me In.

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met Jesper Lindell is mij zeer goed bevallen. ‘Before The Sun’ is een met veel bezieling gezongen en gespeeld rootsy album.

Tracks:
01. One Of These Rainy Days
02. Below The Sun
03. Never Gonna Last
04. Good Evening
05. A Little Light In The Dark
06. Howlin
07. A Strange Goodbye
08. Honesty Is No Excuse
09. Brunnsvik
10. Do Me In

Line-up:
Jesper Lindell – zang, elektrische en akoestische gitaar, percussie
Anton Lindell – bas
Rasmussen Fors – orgel, accordeon, mondharp
Jimmy Reimers – elektrische gitaar, viool, backing vocals
Carl Lindvall – piano, backing vocals
Simon Wilhelmsson – drums

Brunnsvik Horns:
• Christer Falk – saxofoon
• Mimmi Anterot – trompet
• Markus Ahlberg – trombone

Website: https://jesperlindell.com/