Review: Jerry Joseph & The Stiff Boys – Tick

 

Jerry Joseph - Tick

Jerry Joseph & The Stiff Boys – Tick
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Dial Back Records – Sonic RendezVous
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het nieuwe album van singer-songwriter Jerry Joseph uit Portland, Oregon, is de opvolger van zijn ‘The Beautiful Madness‘ album uit 2020 en is gevuld met demo’s, onuitgebracht materiaal en live opnames. En dan hoor ik je gelijk denken ”o jee een album met restmateriaal”. Maar daar doe je dit album vreselijk mee tekort!

De nummers van dit album zijn namelijk stuk voor stuk van zeer hoogstaande kwaliteit. Rauwe indringende Americana, die klinkt als een mix van Bruce Springsteen en Graham Parker (door de doorleefde vinnige stem van Jerry Joseph).

En daar komt dan nog bij dat the Stiff Boys niemand anders zijn dan the Drive-By Truckers!

Het album opent met twee demo’s. De eerste is Tick, een intiem Americana nummer met een rauwe rand, gevolgd door Sometimes A Great Notion, een lui bonkend ongepolijst nummer. The Mountain is rauw en Springsteen achtig. Schaefer Llane voorziet het nummer van hemels galmende zang.

Het lui riffende South Of South is overduidelijk gedompeld in een rauw Rolling Stones sausje (of Black Crowes als je wilt). Een nummer met zeer rauw bijtend gitaarwerk en de vinnige Graham Parker-achtige zang van Joseph. Vervolgens is Quiet een fraai intiem deinend nummer.

Dan is het de beurt aan een vijftal live nummers met the Drive-By truckers. En het zijn met name deze nummers, die het aankopen van dit album haast verplicht maakt.

Days Of Heaven is stuwend en intens vlammend, Bone Towners wrang en loom riffend, San Acacia broeierig pompend met wederom galmende zang van Schaefer Llana.

Na het grimmig rockend Sugar Smacks wordt het album afgesloten met het hoogtepunt van dit album, het hartverscheurende en indringende Dead Confederate.

Tick is een uitstekend “nieuw” album van Jerry Joseph en zijn Stiff Boys!

Tracks:
01. Tick
02. Sometimes A Great Nation
03. The Mountain
04. South Of South
05. Quiet
06. Days Of Heaven (Live)
07. Bone Tower (Live)
08. San Acacia (Live)
09. Sugar Smacks (Live)
10. Dead Confederate (Live)

Website: https://www.jerryjoseph.com/

Tour: Jerry Joseph (Dial Back Sound)
19 Jan. 2023 Zwevegem (B) De Vrijheid
20 Jan. 2023 Antwerpen (B) Cafe Des Arts
21 Jan. 2023 Diksmuide (B) 4AD
22 Jan. 2023 Nijmegen (NL) Thiemeloods
24 Jan. 2023 Utrecht (NL) Kanaalzicht
25 Jan. 2023 Eindhoven (NL) De Rozenknop
05 Feb. 2023 Hengelo (NL) Cactus – Metropool
07 Feb. 2023 Leiden (NL) Q-Bus