Review: Ian Hunter – Defiance Part 2 – Fiction

 

Ian Hunter - Defiance Part 2 - Fiction

Ian Hunter – Defiance Part 2 – Fiction
Format: CD – Vinyl LP/ Digital / Label: Sun Records – Virgin
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Het respect voor de inmiddels 84-jarige Engelse rocker Ian Hunter is groot. Op zijn nieuwe album wordt hij bijgestaan door grootheden als Jeff Beck, Taylor Hawkins, Brian May, Johnny Depp en Lucinda Williams die twee keer met Hunter duetteert; overigens pas de eerste keer dat de meester zich op plaat op deze manier vocaal laat bijstaan.

Een jaar na het eerste deel van Defiance komt Hunter dus al met deel 2, waarop hij zich naar eigen zeggen van een serieuzere toon bedient met thema’s als oorlog, politieke onrust, misdaad en de perikelen rondom het klimaat. Hij doet dat via de voor hem bekende mix van melodieuze rocksongs zoals People, Fiction, This Ain’t Rock And Roll (met de stellige zinsnede “They don’t make ‘em like that any more”), Kettle Of Fish, Everybody’s Crazy But Me  en Precious.

Het is prettig dat hij de rockballads niet vergeet zodat we kunnen genieten van The 3rd Rail, What Would I Do Without You en Hope, die laatste twee liedjes dus met medewerking van Lucinda Williams.

Alle plussen en minnen op een rijtje zettend, is dit tweede deel van Defiance wat minder van kwaliteit dan zijn voorganger maar nog altijd ver voorblijvend op de concurrentie, zeker ook gezien zijn uit duizenden herkenbare strot.

Tracks:
01. People (feat. Joe Elliott)
02. Fiction
03. The 3rd Rail (feat. Jeff Beck & Johnny Depp)
04. This Ain’t Rock And Roll (feat. Phil Collen)
05. Precious (feat. Taylor Hawkins, Brian May & Joe Elliott)
06. Weed (feat. Eric Kretz, Dean Deleo & Robert DeLeo)
07. Kettle of Fish (feat. Taylor Hawkins)
08. What Would I Do (feat. Lucinda Williams & Benmont Tench)
09. Everybody’s Crazy But Me (feat. Taylor Hawkins, Benmont Tench and Waddy Wachtel)
10. Hope (feat. Taylor Hawkins, Billy Bob Thornton, and Lucinda Williams)

Website: https://ianhunter.com/