Review: Ian Hunter – Defiance Part 1

 

Ian Hunter - Defiance Part 1

Ian Hunter – Defiance Part 1
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sun – Virgin
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Op 3 juni a.s. wordt Ian Hunter 84 jaar; we hebben dus echt van doen met een rocksurvivor. Oudere lezers van deze prachtige website kennen hem nog wel als pianist/vocalist van het Engelse collectief Mott The Hoople dat tussen 1969 en 1974 diverse hitsingles scoorde, voornamelijk in het eigen thuisland, maar in ons land eigenlijk alleen met het door David Bowie gepende All The Young Dudes.

Eind 1974 was voor de band de koek op en begaf Hunter zich op het solopad, die diverse schitterende albums opleverden zoals ‘You’re Never Alone With A Schizophrenic’ (1979), ‘Rant’ (2001) en met ‘Shrunken Heads’ (2007) en ‘Man Overboard’ (2009) wellicht zijn beste werk bevat.

Het nieuwe ‘Defiance Part 1’ (jippie, misschien komt er nog wel een part 2…) is echter opnieuw een sterke plaat met de bekende mix van meeslepende rocksongs en een tweetal ballads in de vorm van Guernica en Angel, twee liedjes die tot de toppers gerekend mogen worden van ‘Defiance Part 1’.

Dat de Brit een hogelijk gewaardeerde artiest is, mag blijken uit de aanwezigheid van een heel blik grote namen als Mike Campbell, Slash, Todd Rundgren, Waddy Wachtel en de inmiddels overleden Jeff Beck en Taylor Hawkins. Dat is leuk, maar niet onontbeerlijk, want Hunter kan uitstekend op eigen benen staan, dat bewijzen geweldige nummers als de eerder genoemde ballads, Bed Of Roses, dat klinkt als Bob Dylan in zijn hoogtijdagen en uitgeluid wordt door een heerlijke slidegitaarsolo van Campbell, I Hate Hate (met de waarheid als een koe-tekstregel “Wouldn’t it be great if we ran out of hate”) en het ingetogen No Hard Feelings. Plaatje voor de fijnproevers !

Tracks:
01 . Defiance (feat. Robert Trujillo & Slash)
02. Bed Of Roses (feat. Ringo Starr & Mike Campbell)
03. No Hard Feelings (feat. Johnny Depp & Jeff Beck)
04. Pavlov’s Dog (feat. Dean DeLeo, Robert De Leo & Eric Kretz)
05. Don’t Tread On Me (feat. Todd Rundgren)
06. Guernica (feat. Mike Campbell & Joe Elliott)
07. Angel (feat. Taylor Hawkins, Duff McKagan & Brad Whitford)
08. Kiss N’ Make Up (feat. Taylor Hawkins, Billy Bob Thornton & Billy F Gibbons)
09. This Is What I’m Here For (feat. Taylor Hawkins, Joe Elliott & Waddy Wachtel)
10. I Hate Hate (Alternate Version) (feat. Dennis DiBrizzi & Jeff Tweedy)

Website: https://ianhunter.com/