Review: Hackberry – Breathing Space

 

Hackberry - Breathing Space

Hackberry – Breathing Space
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Construction Records – Suburban Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het vrij nieuwe Nederlandse label (Construction Records) bewijst een prima neus voor uitstekende Nederlandse progrock te hebben. Dat blijkt al uit de twee voorgaande albums die het label uitbracht van de bands Inhalo en the One.

En opnieuw scoort het label in de roos met het tweede album van de band Hackberry uit Groningen. Een instrumentale vijfmans-band bestaand uit Franscesco Bonardi (gitaar), Marijn de Boer (gitaar), Tim Hidskes (keyboards), Simon Venema (bas) en Chris Bechtum (drums).

Er staan slechts vier nummers op hun album die echter alle vier meer dan 10 minuten duren, zoals het bij de meeste progalbums het geval is.

Alle nummers zijn dus instrumentaal en op eigenzinnige wijze laat de band de meest ingenieuze tempowisselingen en breaks voorbij komen in een stijl die de ene keer richting de old-school prog van bijvoorbeeld Camel en de andere keer richting het modernere prog geluid (denk: Dream Theater) gaat.

Geopend wordt met het bijna 16 minuten durende Lunares, dat opent met de diepe bas van Simon Venema en daarna stevig en log rockend verder gaat met meedogenloze riffs. Na ruim vier minuten gaat het nummer over op een dromerig Camel-achtig geluid, dat al snel gezelschap krijgt van logge gitaarriffs en het gierende orgel van Tim Hidskes. Na bijna 10 minuten volgt het rustpunt met sfeervol bas- en pianowerk.

Vervolgens is het de beurt aan het ruim 10 minuten durende Solitary March. Na een sprankelend gitaarintro zwelt het nummer langzaam aan tot majestueuze prog dat van keiharde riffs naar breekbare dromerige passages gaat.

Het breekbare gitaarintro van Foreshadow wordt al snel ingehaald door massief rockende progrock riffs.

Het afsluitende, ruim 12 minuten durende, Manticore is een prima voorbeeld van het massieve en avontuurlijke geluid van Hackberry.

Eigenlijk is het ondoenlijk om het geluid van  de nummers op dit album te omschrijven. Daarvoor gebeurt er simpelweg te veel in die nummers. Mijn advies is dan ook: gewoon gaan luisteren naar dit imposante progrock avontuur van Hackberry!

Tracks:
01. Lunares
02. Solitary March
03. Foreshadow
04. Manticore

Website: https://www.facebook.com/hackberryband/