Review: The One – Sunrise

 

The One - Sunrise

The One – Sunrise
Format: CD – Vinyl LP / Label: Construction Records – Suburban Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

The One is een Nederlands project van multi-instrumentalist en producer Timothy van der Holst. Hij heeft een verleden in bands als the Jazz Invaders, the Soul Snatchers en Laura Vane maar is altijd gek geweest van de progrock uit de jaren ‘70.

Het is daarom niet verwonderlijk dat het debuut van the One vol staat met progrock die zwaar knipoogt naar de 70’s .

Timothy wordt op dit album geholpen door een aantal prima zangers en muzikanten: Frank “Fish” Ayres (zang, spoken word, slidegitaar), Edwin in ´t Veld (gitaar), Peter Broekhuizen (fluit), Max Gilkes (zang), Fernando Perdomo (gitaar), Lucio Giordano (gitaar) en Maarten Teekens (zang). Timothy bespeelt de drums, de bas, het Hammondorgel, de piano en de synthesizer.

Het album vertelt het verhaal van een wetenschapper, die zich bezig houdt met de zogeheten snaartheorieën en daardoor bijna verdrinkt in de wereld van de kwantumfysica doordat hij zich ineens realiseert dat hij verliefd kan worden en dat die verliefdheid nog sneller kan verdwijnen dan de snelheid van het licht.

Het album opent stevig met The Thoughts Of Light, vol met King Crimson-achtige gitaarriffs,  vermengd met de nodige Yes invloeden. Vervolgens is Time Out een progballad met de warme zang van Max Gilkes. Het nummer gaat van dromerige prog naar stevig riffende passages.

In Pass Haunts Again duikt de dromerige fluit van Peter Broekhuizen op naast de spoken words van Frank “Fish” Ayres. Door de slidegitaar van Frank “Fish” Ayresa heeft Remember een vrij hoog Pink Floyd gehalte terwijl de zang het nummer richting Yes duwt.

Die Yes invloeden zijn in het pompende Let’s Laugh overduidelijk aanwezig. Het toetsenwerk van Timothy van der Holst is van een Rick Wakeman-achtige klasse en de zang geeft het nummer een Gentle Giant-achtige twist De 70’s prog invloeden zijn volop aanwezig in het dromerige Between You And Me (Yes, Genesis).

De afsluiter van het album, Sunrise, is een zeer stevig nummer met scheurend gitaarwerk naast een pulserende synthesizer.

De progfans, die maar niet genoeg kunnen krijgen van het 70’s prog geluid moeten dit album absoluut in huis halen want we hebben hier te maken met een geweldig vaderlands prog-project!

Tracks:
01. The Thoughts Of Light
02. Time Out
03. Pass Haunts Again
04. Remember
05. Lets Laugh
06. Between You And Me
07. The Time Stands Still
08. Sunrise

Website: https://www.constructionrecords.nl/