Review: Greta van Fleet – Starchatcher

 

Greta Van Fleet - Starcatcher

Greta van Fleet – Starchatcher
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Lava – Republic Records
Release: 2023

Tekst: Henk Hekkelman

Het album van Wagner en de gebroeders Kiszka, zanger Josh, gitarist Jake en bassist/toetsenist Sam, verscheen op 21 juli en volgt ‘The Battle at Garden’s Gate uit 2021 en het eerste volledige album ‘Anthem’ uit 2018 op.

 Ze zorgden voor heel wat verdeelde meningen in muziekland. Dat het fantastische muzikanten zijn twijfelt echt niemand aan. Maar de band werd voornamelijk originaliteit verweten. Dat was een van de vele commentaren toen Greta van Fleet voor het eerst ten tonele verscheen. De invloeden van Led Zeppelin zijn duidelijk te horen, maar Led Zeppelin bestaat al een hele tijd niet meer dus laat deze jonge mannen die traditie voortzetten a.u.b.

Nu in 2023 verkopen ze met gemak de grote concertzalen uit. En hebben ze hun nieuwe album ‘Starcatcher’ uitgebracht. Ook nu zijn de invloeden goed hoorbaar, maar weet de band wel genoeg eigen elementen toe te voegen.

Het album start met synthesizers en electronica die met de intro van Fate Of The Faitful een mooie ballad opgang brengt. De band neemt dan even korte adempauze met het tweede nummer Waited All Your Live. Een nummer dat voornamelijk op akoestische instrumenten leunt. Het is een perfecte afwisseling tussen de uptempo nummers en de semi ballads. Dit is dus ook het geval bij het snelle The Falling Sky en het meeslepende Sacred The Thread. Dit zijn  ook naar mijn mening de twee grootste hoogtepunten van het album.

Runaway Blues is een lekker recht toe recht aan nummer alleen duurt deze maar 1.17. Daarna volgt The Indigo Streak die redelijk braaf begint maar gaandeweg worden de randjes opgezocht en klinkt het als een spannend nummer.

Het eerste deel van het album vind ik het sterkst, het tweede deel zakt wel een beetje weg. Veel afwisseling tussen uptempo en semi ballads. Meeting The Master is het ideale opstapje naar de afsluiter van het album, Farewell For Now. Weer zo’n halve ballade die richting het einde losgaat om daarna weer terug te keren als halve ballade. Een mooiere samenvatting van het album kan ik niet bedenken.

Greta Van Fleet blijft polariseren, een half decennium nadat ze ervan werden beschuldigd het geluid en de stijl van Led Zeppelin op hun debuut af te troggelen, maar de meningen veranderen naarmate nieuwe fans enthousiast worden over de ernst en muzikale bekwaamheid van de band.

Zeker, luisteren naar Greta Van Fleet voelt alsof je in een tijdmachine springt en midden in een rockconcert uit de jaren 70 belandt. Maar wat is daar zo erg aan?

Tracks:
01. Fate Of The Faithful
02. Waited All Your Life
03. The Falling Sky
04. Sacred The Thread
05. Runway Blues
06. The Indigo Streak
07. Frozen Light
08. The Archer
09. Meeting The Master
10. Farewell For Now

Website: https://gretavanfleet.com/

Tour:
8 November: Ziggo Dome – Amsterdam (with Mt. Joy & Hannah Wicklund)