Review: Eric Bibb – Live At The Scala Theatre Stockholm

 

Eric Bibb - Live at The Scala Theatre Stockholm

Eric Bibb – Live At The Scala Theatre Stockholm
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

‘Live at The Scala Theatre’ is de nieuwste opname van bluestroubadour Eric Bibb, die de opvolger is van het Grammy-genomineerde album uit 2023, ‘Ridin’.

Eric Bibb is een Amerikaans akoestische blueszanger en songwriter. De 72-jarige Bibb is geboren in een muzikale familie. Zijn vader, Leon Bibb, ook zanger, werd bekend in de jaren 50 en 60. Zijn oom is John Lewis, wereldberoemd jazzpianist en componist. Hij werd op 16 augustus 1951 geboren in New York City, New York, Verenigde Staten.

Opgenomen voor een enthousiast live publiek in het Scala Theater in Stockholm in 2023, is de sfeer mooi vastgelegd in deze opnames. Volgens zijn bio “Terwijl Eric terugkijkt op zijn muzikale reis, dringt de dankbaarheid door. Evolutie is duidelijk zichtbaar en hoorbaar in zijn stem en gitaarspel, waarbij zijn teksten gebaseerd zijn op waarheid en een visie van eenheid koesteren in een wereld vol verdeeldheid zaaiende retoriek. Eric Bibb is meer dan een bluestroubadour: hij is een verhalenverteller en filosoof. Zijn nalatenschap zit niet alleen in de noten die hij speelt of de podia die hij siert, maar ook in de vragen die hij stelt en de hoop die hij inboezemt.”

‘Live at The Scala Theatre’ bevat een selectie liedjes uit de geschiedenis van Bibb, doordrenkt met de folk- en bluestraditie met hedendaagse gevoeligheden. Met speciale gastzangers Sarah Dawn Finer, Rennie Mirro en Ulrika Bibb omvat zijn band ook orkestmuzikanten, met name strijkers.

Met een carrière die inmiddels vijf decennia beslaat, drie Grammy-nominaties, een groot aantal Blues Foundation-prijzen en talloze andere onderscheidingen, heeft Eric Bibb zijn nalatenschap als legendarisch figuur in het blues- en rootsgenre veiliggesteld. Erics vader, wijlen Leon Bibb, was een activist, acteur en volkszanger die samen met Dr. Martin Luther King naar Selma marcheerde. Erics jeugd bracht hij door ondergedompeld in de folkscene van Greenwich Village.

Mensen als Bob Dylan, Joan Baez en Pete Seeger kwamen bij hem thuis. Hij werd diep beïnvloed door Odetta, Richie Havens en Taj Mahal. Door dit alles te combineren in zijn eigen unieke stem, staat Bibb wereldwijd bekend en wordt vereerd omdat hij zijn eigen muzikale lot met authenticiteit en gratie heeft bepaald.

Op de tien songs op het album hoor je naast prachtige composities een geweldige sound, mooie zang en idem muzikale begeleiding: akoestische gitaar, elektrische gitaar, slide gitaar, mondharmonica, fiddle, pedal steelgitaar, keyboards, cello, bas en drums.

Opener Goin’ Down The Road Feelin’ Bad, een door Eric bewerkte traditional, heeft een duidelijke country-feel en track 2 Silver Spoon geeft juist een typisch akoestisch bluesgevoel. Along The Feel is een prachtig folkachtige song.

Kortom: het is een gevarieerd Americana album geworden, met vooral eigen songs, afgewisseld met enkele covers van bijvoorbeeld Lead Belly. Mocht je Eric Bibb nog niet kennen, dan is dit een uitstekende kennismaking met hem en zijn muziek. Enige kritiekpuntje: het is een live album en daarom vind ik het jammer dat er steeds een korte pauze tussen de tracks zit in plaats van dat de opname gewoon doorloopt.

Tracks:
01. Goin’ Down The Road Feelin’ Bad
02. Silver Spoon
03. Along The Way
04. Bring Me Little Water, Sylvie
05. Things Is ‘Bout Comin’ My Way
06. Rosewood
07. Whole World’s Got The Blues
08. River Blues
09. 500 Miles
10. Mole in the Ground

Website: https://www.ericbibb.com/