Review: Emanuel Casablanca – Strung Out On Thrills

 

Emanuel Casablanca - Strung Out On Thrills

Emanuel Casablanca – Strung Out On Thrills
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Vinyl Recording Group
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Emanuel Casablanca is een uit Brooklyn afkomstige singer-songwriter/gitarist die in 2022 debuteerde met ‘Blood On My Hands’, een album dat ik helaas heb gemist. Helaas, omdat dit nieuwe werkje van begin tot eind overtuigt.

Zelf beschrijft Casablanca zijn muziek als “urban blues met hiphop-invloeden”, aardig bedacht maar wat mij betreft zijn die hiphop-elementen – gelukkig – ver te zoeken. Deze nieuwe langspeler telt een twaalftal eigen nummers waarin invloeden doorklinken van namen als Jimi Hendrix, Gary Clark Jr. en Eric Gales, toevallig ook de gitarist die hem op Casablanca’s debuut nog bijstond.

Het overgrote deel van dit materiaal bestaat uit volvette, goed doordachte bluesrocksongs met fijne gitaarsolo’s zoals opener Dogshit (met Joanna Connor uitblinkend op slidegitaar), het heerlijk funky groovende titelnummer dat zich naar het einde toe ontwikkelt tot een mooie popsong, de staccato bluesrocker Conniver, waarin de zanger steeds woedender wordt omdat zijn liefje hem heeft bedrogen, het bijtende King, flamenco-rocker (?!) Pistoleró, Lass (opnieuw met Joanna Connor maar ook met de gaststrot van Kelli Baker) en Bastard, waarin Casablanca wederom alleen achterblijft na problemen met vrouwlief.

Tussen al dat rockgeweld zorgt Casablanca ook voor enkele rustmomentjes zoals Visceral, de fraaie slowblues The Farm en het afsluitende My Life’s Fire.

Kortom: ‘Strung Out On Thrills’ is een aanrader voor de bluesrockgemeenschap !

Tracks:
01. Dogshit (featuring Joanna Connor)
02. Strung Out On Thrills
03. Visceral (featuring Laurence Henderson)
04. Conniver
05. The Farm
06. King
07. Pistoleró (with Salvo)
08. Lass (featuring Joanna Connor and Kelli Baker)
09. Bastard
10. Morning Wood (featuring Elliot Sharp)
11. Pearl

Website: https://www.emanuelcasablanca.com/