Review: Emanuel Casablanca – Blood On My Hands

 

Emanuel Casablanca - Blood On My Hands

Emanuel Casablanca – Blood On My Hands
Format: CD / Label: Kings County Blues Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Een “bloody good” debuutalbum! Dat is een zeer adekwate omschrijving van het debuutalbum van zanger-gitarist Emanuel Casablanca uit Brooklyn. En dat is niet vanwege het feit dat er bloed voorkomt in vrijwel elke songtitel op dit album maar meer omdat we hier te maken hebben met een zeer apart album in het bluesrock genre. Apart omdat het album gedompeld is in een schrapend fuzzend geluid.

Emanuel werkte in het verleden met artiesten als Bill Laswell, Bernard Fowler en Doug Wimbish en was de frontman van de soul/funkband VICE. Gezien deze namen zou je verwachten dat je hier met een funkend bluesrock album te maken zou hebben maar de funk duikt slechts sporadisch op op dit album.

Emanuel wordt bijgestaan door Julian Chobot (bas), Maximillian Sebastian (bas), Ben Zweig (drums), Teddy Sideropolous (drums), Theodore Augustine (drums), Poyraz Aldemar (drums) en Sanga Of The Valley (percussie).

Daarnaast komen er nog wat muzikale gasten voorbij.

Het album wordt geopend met Afraid Of Blood (Blood Mix). Een dreigend, zeer schurend nummer met hard schrapend gitaarwerk van Emanuel. Qua hardheid en intensiteit komt dit nummer in de buurt van het 70’s geluid van Mountain.

Paul Gilbert treedt aan in de pompende bluesrockshuffle In Blood. Een nummer in een mysterieuze sfeer met Paul en Emanuel beiden op hun bijtende gitaar. Dan is het de beurt aan Eric Gales, die te horen is in de smerige fuzzende blues Blood On My Hands.

Vervolgens is Like A Pulse een intiemer nummer. Deinend met zeer soulvolle zang van Kat Riggins. De shuffle Bloodshot Eyes is een lui pompend nummer met Albert Castiglia op gitaar. De kermende harmonica van Felix Slim eist een hoofdrol op in het broeierig dreunende Nashville.

Sommige nummers op het album hebben een wel zeer smerig rockend geluid zoals de fuzzblues Sunday Talks (Blood Mix), de onstuimige rocker Testify en de log zoemende Robin Trower-achtige bluesrock van My Nerves (Blood Mix).

Robert Nighthawk’s Anna Lee krijgt echter een intieme bewerking met een gastrol voor de warme saxofoon van Jimmy Carpenter. De getergde trage bluesrock van Rottenpockets sluit het album af.

Nogmaals…een “bloody good” debuutalbum van Emanuel Casablanca!

Tracks:
01. Afraid of Blood
02. In Blood (featuring Paul Gilbert)
03. Blood On My Hands (featuring Eric Gales)
04. Like A Pulse (featuring Kat Riggins & Sanga of The Valley
05. Bloodshot Eyes (featuring Albert Castiglia)
06. Nashville (featuring Felix Slim)
07. Sunday Talks
08. Thicker Than Blood
09. Anna Lee (featuring Jimmy Carpenter)
10. Testify (featuring Brother Dave)
11. Devil’s Blood (featuring Felix Slim)
12. Blood Money
13. Fantasies
14. My Nerves
15. Shaky Tables
16. Rottenpockets

Website: https://www.emanuelcasablanca.com/