Review: Danielle Ponder – Some Of Us Are Brave

 

Danielle Ponder - Some Of Us Are Brave

Danielle Ponder – Some Of Us Are Brave
Format: CD Vinyl LP – Digital / Label: Future Classic Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Soms verschijnt er een debuutalbum van een artiest, dat gelijk een verpletterende indruk achterlaat. Zoals het debuutalbum’ Some Of Us Are Brave’ van de Amerikaanse zangeres Danielle Ponder.

Deze 40-jarige pro-deo advocate uit Rochester, NY, heeft sociale rechtvaardigheid en met name Black feminisme hoog in haar vaandel staan.

Muzikaal werd Danielle geïnspireerd door een uiteenlopend aantal artiesten zoals Lauryn Hill, the Roots, Big Mama Thornton, Koko Taylor, Nina Simone en Portishead.

De titel van haar album komt van het boek “All The Women Are White, All The Blacks Are Men: But Some Of Us Are Brave”.

Samen met (co) producers Gianluca Buccellati (Yellerkin), Ed Quinn (James Horner), Spencer Stewart (The Band Camino), Avis Reece en Jordan Ware (October’s Child) heeft Danielle een album uitgebracht met een zeer intiem, warm (soms donker) geluid waarop haar stem direct opvalt. Haar stem is absoluut in te delen in de rubriek “Power Vocals”. Krachtig, zeer soulvol/bluesy en bij vlagen ook zeer intiem.

Qua muziek moet je gaan zoeken in de hoek van de neo soul met hier en daar wat hip hop beats, dromerige Portishead-achtige sferen en ik moest met name aan het geluid van “onze eigen” PennyLeen denken.

Het album opent met het tegen het geluid van Portishead aanleunende Some Of Us Are Brave, één van de singles van dit album. Een weelderig nummer met zachte hip hop beats, een hoog soulgehalte en de kracht van Nina Simone.

De tweede single van dit album is So Long. Een lui donker groovend funky nummer met een zachte bluesy slidegitaar en zeer krachtige powerhouse zang van Danielle.

Het intiem zwevende Someone Like You mengt het geluid van Lauryn Hill met de funk van the Roots en de bluesy kracht van bijvoorbeeld Big Mama Thornton. Only The Lonely is een uiterst breekbare en desolaat zwevende ballad met bluesy zang van Danielle.

De derde single, The Only Way Out, is een statig neo-soulnummer met flink wat Portishead invloeden. Het dromerige Thoughts wordt opgesierd door weelderige orkestraties en een zacht twangende gitaar.

In de breekbare pianoballad Fray moest ik vooral denken aan het al even breekbare geluid van PennyLeen’s “Epiphany” single. Even indringend met hemelse zang!

De pianoballad Darker Than Blue is zo mogelijk nog indringender. Een nummer met een hoog gospelgehalte door het zacht golvende soulorgel, de gospel invloeden van de backingvocals en de krachtige soulzang van Danielle.

Een verpletterend mooi debuutalbum van Danielle Ponder!!

Tracks:
01. Some Of Us Are Brave
02. So Long
03. Someone Like You
04. Only The Lonely
05. The Only Way Out
06. Thoughts
07. Fray
08. Darker Than Blue

Website: https://danielleponder.com/