Review: Dan Patlansky – Movin’ On

 

Dan Patlansky - Movin' On

Dan Patlansky – Movin’ On
Format: CD – Vinyl LP – Digital / label: Independent
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

‘Movin’ On’ is het inmiddels elfde album van de 42-jarige Zuid-Afrikaanse bluesgitarist en singer-songwriter Dan Patlansky, die op 12 december 1981 in Johannesburg werd geboren. Het is de opvolger van Shelter of Bones’ (2022).

Met een discografie van tien studioalbums en ruim tien jaar verering als mondiaal bluesicoon heeft Dan Patlansky zijn status als een van de meest uitzonderlijke op blues gebaseerde verhalenvertellers van zijn generatie verstevigd en wereldwijd legendarische erkenning gekregen.

Het album komt na de release van zijn vorige album, ‘Shelter of Bones’ in 2022, dat door Blues Rock Review USA werd verkozen tot #2 Beste Bluesrockalbum van 2022. Verkozen tot #4 Beste Gitarist ter wereld, blijft Dan – naast Joe Bonamassa – de enige artiest ter wereld met twee wereldwijde #1, evenals twee wereldwijde #2 Beste Blues Rock Albums op zijn naam, zoals gestemd door Blues Rock Review USA. In 2014 opende hij voor Bruce Springsteen & The E Street Band voor 64.000 mensen in het FNB Stadion in Johannesburg en ook speelde hij als special guest bij Walter Trout.

“Movin’ On gaat over muzikaal teruggaan naar mijn roots; muziek spelen en schrijven waar ik het meest van houd. Dit is zonder twijfel mijn meest eerlijke en rauwe aanbod tot nu toe. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker het voor mij is om te spelen waar ik echt in geloof”, aldus Dan Patlansky.

Dan omschrijft het album als een no-nonsense, meedogenloze tijdcapsule van hoe hij herinnerd wil worden. Zelfs bij de opname van de plaat lag de nadruk op het streven naar een geluid dat zo authentiek was als een liveoptreden, met zo min mogelijk polijstwerk en montage. “Mijn nieuwe plaat is een waarheidsgetrouwe weergave van mezelf als artiest, en nog belangrijker: de manier waarop ik bekend wil staan ​​als artiest. Mezelf herontdekken, herinneren aan wat mij muzikaal drijft, en het verleden ver achter me laten, het zijn allemaal thema’s op het album. Ik wilde muziek maken waar ik van hou, zonder me zorgen te maken over commerciële idealen.”

Movin’ One begint met het rockabilly-achtige Red Velvet Suit en daarna wordt het een stuk steviger met Who I Am en vooral Humbled. Titelsong Movin’ On is een rustige ballad met een prachtige gitaarsolo om kippe(n)vel van te krijgen! Hierna volgt de lekker stevig boogiesong On My Way, dat zó van Stevie Ray Vaughan had kunnen zijn. Het is duidelijk een zeer gevarieerd album qua stijlen, die ervoor zorgen dat je je niet verveelt bij het luisteren.

Alleen al deze songs bewijzen dat hij inderdaad in dezelfde klasse zit als collega’s Joe Bonamassa en Walter Trout! En dan zijn we nog maar op de helft van de tien songs tellende plaat… Hij bewijst met dit album ook dat hij qua gitaarspel met deze mannen (en collega’s) absoluut niet onder doet, wàt een geweldige gitaarsolo’s laat hij horen!

Wel vreemd vind ik dat ook op zijn eigen website niet wordt gemeld wie zijn medemuzikanten zijn… ze klinken in elk geval als een uitstekende band. Het wordt tijd dat Dan Patlansky snel naar ons land komt voor festivals en cluboptredens! Ik heb er al zin in!

Dan is momenteel bezig met een tour door eigen land, vanaf begin april komt hij naar Europa, met voornamelijk Britse concerten; op de tourlijst staan (nog?) geen optredens in ons land, België en Duitsland.

Tracks:
01. Red Velvet Suit
02. Who I Am
03. Humbled
04. Movin’ On
05. On My Way
06. One With Fire
07. Baby’s Packin’ Heat
08. Welcome In
09. Free Wheelin’
10. Lift Off

Website: https://danpatlansky.com/