Review: Dan Patlansky – Shelter Of Bones

 

Dan Patlansky - Shelter of Bones

Dan Patlansky – Shelter Of Bones
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Virgin Music
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Met zijn nieuwe album Shelter Of Bones levert de Zuid-Afrikaanse gitarist/zanger Dan Patlansky zo op het eerste gezicht een album op, zoals we dat van hem gewend zijn. Een album vol met knalharde (blues)rock à la de vroege Whitesnake. En gitaarspelen kan Patlansky, vooral in het genre spierballenrock, waarbij hij kranig wordt bijgestaan door zijn ijverig beukende drummer Andy Maritz.

Het levert een aantal standaardachtige rocknummers op als Soul Parasites (over ‘bad ass’ politici, allemaal), Snake Oil City (over totaal corrupte samenlevingen), Selfish Lover (over zijn tabaksverslaving) en Bad Soul (over gewone ‘bad ass’ personen). Een zonnetje in huis lijkt mij die Patlansky niet echt. En als hij wat positiever is, resulteert dat meteen in een mierzoete saaie ballad over de zegen van de Covid-lock downs voor het gezinsleven (Sweet Memories).

‘Shelter Of Bones’ wordt pas echt interessant als Patlansky de hulp inroept van keyboardist, arrangeur en multi-instrumentalist Tom Gatza uit Hamburg. Die samenwerking levert twee prachtige ballads en een fraaie mid-tempo rocker op, waarbij Patlansky zowel op gitaar als vocaal veel beter tot zijn recht komt dan in de (standaard) rocknummers.

Zowel I’ll Keep Trying als de titelsong Shelter Of Bones is een fraai gearrangeerde song, waarop je kunt horen hoe goed Patlansky gitaar kan spelen. En in Hounds Loose, de mid-tempo rocker, weet Gatza de band van Patlansky te laten rocken zonder rollende spierballen. Hounds Loose klinkt als een van de betere Foreignersongs.

Kortom, Shelter Of Bones is een wat onevenwichtig album, waar overigens de liefhebbers van knalharde (blues)rock als de liefhebbers van de wat meer symfonische bluesrock mee aan hun trekken komen. Maar als ’t aan mij zou liggen, zou ik Dan Patlansky adviseren zijn volgende album geheel door Tom Ganza te laten arrangeren en produceren.

Website: https://danpatlansky.com/

01. SOUL PARASITE
02. SNAKE OIL CITY
03. SELFISH LOVER
04. LOST
05. BAD SOUL
06. PRESENCE
07. *I’LL KEEP TRYING
08. DEVIL’S DOPAMINE
09. SWEET MEMORIES
10. *HOUNDS LOOSE
11. *SHELTER OF BONES

Produced by Dan Patlansky
*Produced by Tom Gatza

Songs arranged by Dan Patlansky, Tom Gatza, Andy Maritz
Guitars/Vocals/Bass Guitar (on tracks 1,5) – Dan Patlansky
Bass Guitar (on tracks 2,3,4,6,8,9, 10) – Rixi Roman
Bass Guitar (on tracks 11) – Sebastian Gimm
Bass Guitar (on tracks 7)- Clint Falconer
Keyboards/Piano – Dean Barrett
Additional Keyboards and additional backing vocals – Tom Gatza
Drums – Andy Maritz

Shows: https://danpatlansky.com/shows/