Review: Connor Selby – Connor Selby (Deluxe Edition)

 

Connor Selby - Connor Selby (Deluxe Edition)

Connor Selby – Connor Selby (Deluxe Edition)
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mascot Label Group
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De nog jonge Britse blueszanger-gitarist Connor Selby uit Essex kreeg al op zeer jeugdige leeftijd de blues, rhythm & blues en Classic Rock met de paplepel ingegoten door de platencollectie van zijn vader. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in de USA en Dubai.

In 2018 verscheen zijn debuutalbum ‘Made Up My Mind’ en in de jaren 2020, 2021 en 2022 werd Connor uitgeroepen tot Young Artist Of The Year bij de UK Blues Awards.

Zijn tweede titelloze album verscheen in 2021 en dat album is nu als “special edition” versie opnieuw uitgebracht met vier nieuwe bonustracks.

Het album werd destijds geproduceerd door bassist Stefan Redtenbacher en Connor kreeg op dat album muzikale bijstand van Tony Remy (gitaar, o.a. Jack Bruce en Herbie Hancock), Mike Sturgis (drums, o.a. Elton John, David Bowie en Wishbone Ash), Louise Marshall (zang, o.a. Jools Holland), Ross Stanley (piano, the Steve Howe Trio), Liam Dunachi (piano, orgel), Joe Anderton (gitaar), Mike Outram (gitaar), Scott McKeon (gitaar, o.a. Tom Jones) en de blazers Richard Beesley, Andreas See, Hermann Mayr, Gerd Rahstorfer en Paul Jorandous.

Het meest opvallende aan dit album is het feit dat de jonge Connor Selby zeer volwassen klinkt. Hij heeft een stemgeluid dat vaak aan dat van Gregg Allman doet denken. De invloeden van zijn grote idool Ray Charles komen ook regelmatig voorbij.

Geopend wordt met de zeer soulvolle deiner I Can’t Let You Go, dat een bluesy geluid a la Free en Bad Company heeft, vooral door Connor’s zang. Daarna is het de beurt aan de opgewekte sprankelende soul van het groovende Falling In Love Again. Een Delbert McClinton-achtig nummer met een romig soulorgel en bijtend gitaarwerk.

Het gitaarspel in de intieme bluesballad If You’re Gonna Love Me verraadt Connor’s liefde voor B.B. King’s spel terwijl het nummer een Ray Charles-achtige sfeer uitademt. Dat geldt ook voor de deinende shuffle I Shouldn’t Care. In Emily keert Connor terug naar het Free/Bad Company geluid via een broeierig pompend nummer.

De invloed van Ray Charles is overduidelijk aanwezig in de intieme blues/jazz ballad Anyhow. Ook Van Morrison lijkt van invloed te zijn geweest blijkens nummers als het soulvolle Waitin’ On The Day en Starting Again. De cover van Percy’s Mayfield’s My Baby Don’t Dig Me klinkt feestelijk en hoekig waarna de romige orgeljazz shuffle The Deep End het album afsluit.

Ook aangevuld met 4 bonustracks blijft de heruitgave van dit tweede album van Connor Selby even heerlijk klinken.

Tracks:
01. I Can’t Let You Go
02. Falling In Love Again
03. If You’re Gonna Leave Me
04. Emily
05. The Man I Ought To Be
06. Hear My Prayer
07. Show Me A Sign
08. Anyhow
09. Waitin’ On The Day
10. Starting Again
11. I Shouldn’t Care (Bonus Track)
12. Love Letter To The Blues (Bonus Track)
13. My Baby Don’t Dig Me (Bonus Track)
14. The Deep End (Bonus Track)

Website: https://www.connorselby.com/