Review: Blackberry Smoke – Be Right Here

 

Blackberry Smoke - Be Right Here

Blackberry Smoke – Be Right Here
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

‘Be Right Here’ is het inmiddels achtste album van deze Amerikaanse southern rockband uit Atlanta, Georgia, die in 2000 werd opgericht door Charlie Starr (leadzanger en gitarist), Paul Jackson (gitaar en zang), Richard Turner (bas en zang) en Brit Turner (drums). Brandon Still is sinds 2007 lid van de band. Het is de opvolger van ‘You Hear Georgia’ uit 2021.

Afgelopen weekend werd bekend dat drummer Brit Turner is overleden aan de gevolgen van een hersentumor.

Toen Charlie Starr begon met het schrijven van de nummers die het nieuwe album van Blackberry Smoke zouden worden, was Dig A Hole het eerste nummer dat de zanger/leadgitarist bedacht. Gevormd door een oude gitaarriff gecombineerd met een Wurlitzer-refreinriff geschreven door toetsenist Brandon Still, is het moerassige psychedelische rocknummer een krachtig statement over het kiezen van je levenspad – of je nu aan de verleiding wilt toegeven of een rechtvaardiger pad wilt bewandelen.

“In het leven worden we allemaal geconfronteerd met keuzes”, zegt Starr. “Gaan we het goede doen, of gaan we het slechte doen? Gaan we liefhebben of gaan we haten? We hebben een beperkte hoeveelheid tijd, ieder van ons op deze aarde. Dus waarschijnlijk wil je er het beste van maken in plaats van tijd te verspillen.”

Dig A Hole is het eerste nummer van ‘Be Right Here’ en zet de toon voor weer een uitgebreide set rock ‘n’ roll van Blackberry Smoke. Zoals altijd haalt de uit Georgia afkomstige band inspiratie uit southern rock, blues-achtige classic rock en rootsy vintage country. Maar op ‘Be Right Here’ klinkt Blackberry Smoke nog zelfverzekerder, van de kracht van hun songwriting tot hun muzikale uitvoering.

In de afgelopen ruim twintig jaar heeft Blackberry Smoke dit vertrouwen ontwikkeld en een loyale fanbase opgebouwd, waardoor hun laatste vijf volledige albums grote hitlijsten behaalden, waaronder ‘You Hear Georgia’ uit 2021, dat de nummer één positie behaalde in de Americana/Folk Albums-hitlijst van Billboard. De band schreef en nam dat album op tijdens de meest intense periodes van de pandemie, maar wachtte met het uitbrengen ervan totdat ze weer konden gaan toeren.

Starr zegt dat Blackberry Smoke dezelfde doelbewuste aanpak heeft gevolgd met het nieuwe album, dat eind 2022 en begin 2023 werd opgenomen, rond dezelfde tijd dat drummer Brit Turner de diagnose kreeg van een type hersentumor die bekend staat als Glioblastoma. “We voelden niet veel druk om naar binnen te gaan en deze snel te maken”, vertelt Starr. Tot voor kort werd Turner nog steeds behandeld, terwijl hij een actieve en standvastige kracht in de band bleef. Zoals gemeld is Turner inmiddels overleden. Of en hoe de band doorgaat is nog niet bekend, al staat er een uitgebreide wereldwijde tournee op stapel voor de komende tijd, inclusief festivals als Glastonbury.

Om eerlijk te zijn kende ik de band amper, maar werd meteen weggeblazen toen ik dit album beluisterde. Ik vind het een geweldig en gevarieerd album met uitstekende composities en uitvoeringen. Ik ga dan ook snel de ‘schade’ inhalen en hun vorige platen beluisteren… Voor de liefhebbers van echte southern rock is dit zéker een aanrader! Het afsluitende liefdesliedje Barefoot Angel deed mij denken aan zo’n typische Allman Brothers song waar ik doorgaans wel gek op ben.

Tracks:
01. Dig A Hole
02. Hammer And The Nail
03. Like It Was Yesterday
04. Be So Lucky
05. Azalea
06. Don’t Mind If I Do
07. Whatcha Know Good
08. Other Side of the Light
09. Little Bit Crazy
10. Barefoot Angel

Website: https://www.blackberrysmoke.com/

16 september 2024: Ancienne Belgique – Brussel
17 september 2024: 013 – Tilburg