Review: Ben Poole – Live In Montreux

 

Ben Poole - Live In Montreux

Ben Poole – Live In Montreux
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

‘Live In Montreux’ is het nieuwste album van de virtuoze Britse bluesrockgitarist en singer-songwriter Ben Poole, dat op de Montreux International Guitar Show op 30 april 2022 werd opgenomen tijdens zijn concert in deze Zwitserse stad aan het meer van Genève. Het is de opvolger van de cd ‘Acoustic Duo Live’ uit 2021, dat hij maakte met de Nederlandse gitarist Guy Smeets, die je zou kunnen kennen als de (vorige) lead gitarist van zangeres AJ Plug én als gitarist in de Phil Bee Cocker Band, die meedeed aan de recente editie van The Tribute op SBS6. Tussen 24 februari en 12 maart toerde Ben met Guy Smeets door ons land, met akoestische optredens. Vanaf begin april volgt een Britse tour met zijn band en vanaf begin mei toert hij door Zwitserland.

Een recensent merkte op dat “zijn muziekstijl origineel is en kan worden omschreven als een energieke mix van blues, pop en rock-‘n-roll”. Muzikale vaardigheden van Poole werden geprezen door Jeff Beck en Gary Moore en anderen:
“Echt verbazingwekkend” – Classic Rock Magazine
“Verdomd geweldig!” – Jeff Beck
“Een echt goede gitarist” – Gary Moore
“Zo geweldig!” – Beth Hart
“Killer!” – Kenny Wayne Shepherd
“Ongelooflijk!” – Richie Kotzen
“Straalt klasse en bekwaamheid uit” – Guitar Techniques Magazine
“Ben Poole is het volledige pakket” – Maverick Magazine
“Absoluut een om naar te kijken” – Guitarist Magazine
“Een echt fris geluid en stijl” – Paul Jones (BBC Radio 2)
“Dit is een jongeman om naar uit te kijken, want hij is ongetwijfeld een opkomend talent” – Blues Matters Magazine

Het is een uitstekende band met naast een prima toetsenist ook een steady ritmesectie. Ondergetekende zag Ben Poole in 2014 op Huntenpop. Hij maakte diepe indruk op mij, ook al stond hij voor een halflege tent te spelen. Een kennis van me fietste toen langs het festivalterrein, hoorde hem spelen, stopte en volgde het hele optreden van buiten de tent. Hij vroeg de volgende dag wie dit was… en sindsdien is hij naar verschillende optredens geweest, want was meteen fan geworden.

Op dit album vertoont hij tien songs lang zijn kunnen als geweldige gitarist, die zowel heel rustig als zeer heavy kan spelen. Ook zijn zang is prima én niet te vergeten de gespeelde songs. Voor zover mij bekend allemaal eigen werk (want die informatie heb ik niet kunnen vinden), behalve de Don Henley (Eagles) cover Dirty Laundry.

Na een mooi intro gaat het naadloos verder met een stevig rockend Start The Car van Jude Cole, waarna een aantal mooie en gevarieerde songs worden gespeeld, waaronder een kleine minuut durend rustig pianostuk, dat overloopt in een mooie ballad Don’t Cry For Me. Aan het eind van Anytime You Need Me speelt is een stukje uit Smoke On The Water, uiteraard refererend aan Deep Purple die ooit na de brand in het casino van Montreux deze song schreef.

Afsluiter Time Might Never Come is een mooie ballad met een gevoelige gitaarsolo op een bedje van rustige Hammond sound, dat tegen het eind weer een stevige rocksong wordt met opnieuw mooi gitaarwerk. Ik vind het een prachtig album, dat zo’n zeventig minuten duurt, ik neem aan het volledige optreden. Ik hou van lekkere gitaarsolo’s, die Ben dus in vrijwel elke song speelt, maar gelukkig verzandt het niet in gefreak op de gitaar!

Tracks:
01. Intro
02. Start The Car
03. Dirty Laundry
04. Win You Over
05. Take It No More
06. Piano Interlude
07. Don’t Cry For Me
08. Further On Down The Line
09. Anytime You Need Me
10. Time Might Never Come

Line-up:
Ben Poole (vocals, guitar)
Matthew Gest (keyboards)
Steve Amadeo (bass)
Chris Hardwick (drums)

Website: https://benpooleband.com/