Review: Ben Harper – Wide Open Light

 

Ben Harper - Wide Open Light

Ben Harper – Wide Open Light
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Chrysalis Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

De multigetalenteerde Amerikaanse singer-songwriter Ben Harperproduceert met grote regelmaat opvallend interessante albums. Na de prachtige lap steel soundtrack Winter Is For Lovers uit 2020 en het maatschappijkritische soulalbum ‘Bloodline Maintenance‘ uit 2022 is nu Harpers midlife crisis album, ‘Wide Open Light’, uitgekomen.

‘Wide Open Light’ is een verzameling songs die er over gaan hoe het is om inmiddels 53 jaar oud te zijn. De songs gaan over ‘love, loss and longing’ en zijn sober georkestreerd, waardoor de nadruk ligt op de stem, de akoestische gitaar en de songteksten van Harper en de stille kracht en gratie van zijn muziek geheel tot zijn recht komt.                                                                                                                                               

Het album opent met de instrumentale folksong Heart And Crown, die wordt gevolgd door de live-opname van de akoestische slideblues Giving Ghosts. Moeiteloos switcht Harper vervolgens naar de country van Masterpiece met een heel mooi ingetogen steelguitar. Het country-uitstapje gaat verder met het Cat Stevens-achtige 8 Minutes, een duet met vocaliste Shelby Lynne. In Yard Sale, dat eigenlijk Gone For Good had moeten heten, is gitarist Jack Johnson te gast.                                   

De absolute hoogtepunten van ‘Wide Open Light’ zijn de vaudeville/Bertold Brecht-achtige pianoballad Trying Not To Fall In Love With You, de aan Paul Simon herinnerende optimistische folksong Wide Open Light (‘walk with me to the wide open light’) en de bittersweet countrysong Love After Love.

‘Wide Open Light’ is het zoveelste fraaie album van de unieke singer-songwriter Ben Harper, die zijn muziek op dit album zelf omschrijft als black folk soul music.

Tracks:
01. Heart and Crown
02. Giving Ghosts
03. Masterpiece
04. 8 Minutes
05. Yard Sale (feat. Jack Johnson)
06. Trying Not to Fall in Love with You
07. Wide Open Light
08. One More Change
09. Growing Growing Gone
10. Love After Love
11. Thank You Pat Brayer

Website: https://www.benharper.com/