Review: Ben Harper – Bloodline Maintenance

 

Ben Harper - Bloodline Maintenance

Ben Harper – Bloodline Maintenance
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Chrysalis Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Ben Harper is een artiest met een geheel eigen plek in de Amerikaanse rockmuziek. De multi-instrumentalist, zanger, componist en producer maakt muziek waarin blues, soul, jazz, folk en native American invloeden een uiterst interessante mix vormen. De ene keer resulteert dat in een bluesy album, de andere keer, zoals in het geval van ‘Bloodline Maintenance’, in een soul album. Daarnaast heeft Harper zich door zijn hele carrière zeer kritisch getoond over de Amerikaanse maatschappij en is de zwarte protestzanger van zijn generatie geworden.

Door het hele album hoor je die maatschappij kritische toon vormgegeven in elf relatief korte (2 tot 3 minuten) songs. Songs die ieder voor zich kleine soul anthems zijn.

Het album opent verrassend met het meerstemmig a capella gezongen Below Sea Level, waarna Harper in We Need To Talk About It uithaalt in de richting van het Amerikaanse slavernij-verleden in een Prince-achtige compositie. De invloeden van grote soul-iconen als Marvin Gaye, Curtis Mayfield en Prince is manifest in de muziek van Harper, wat al meteen tot uiting komt in het Marvin Gaye-achtige Where Did We Go Wrong en Problem Child.

In het tweede deel van het album worden de sound en de teksten wat persoonlijker, zoals in het jazzy bluesnummer It Ain’t No Use, de prachtig gezongen love song More Than Love en het bluesy Smile At The Mention met een opmerkelijk fraai blazersarrangement dat zo weggelopen zou kunnen zijn van een Blood Sweat & Tears-album.

Honey, Honey en Knew The Day Was Comin’ zijn semi-akoestische soulblues songs met de fraaie soulstem van Harper en zijn, zoals overigens in alle songs, geweldige gitaarspel.

Het album eindigt met de heel mooie verstilde folk ballad, Maybe I Can’t.

Met ‘Bloodline Maintenance’ heeft Ben Harper eens te meer aangetoond een uniek entertainer te zijn, een album dat een absolute must is voor iedere liefhebber van contemporaine soul en bluesmuziek.

Tracks:
01. Below Sea Level
02. We Need to Talk About It
03. Where Did We Go Wrong
04. Problem Child
05. Need to Know Basis
06. It Aint No Use
07. More Than Love
08. Smile at the Mention
09. Honey, Honey
10. Knew the Day Was Comin
11. Maybe I Cant

Website: https://www.benharper.com/news