Review: Alice Cooper – Road

 

Alice Cooper - Road

Alice Cooper – Road
Format: CD – Vinyl LP – Digital – CD plus DVD – CD plus Blu-ray – Box set
Label: earMUSIC
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Alice Cooper is niet alleen druk met de Hollywood Vampires, hij is ook nog altijd actief met zijn eigen solo-/bandcarrière, die ooit begon in 1964 (!!) in Phoenix, Arizona, VS, waar hij opgroeide. Alice Cooper is niet alleen de artiestennaam of alter ego van Vincent Damon Furnier, die op 4 februari 1948 werd geboren in Detroit, Michigan, VS, maar ook de bandnaam.

Inmiddels is de shockrocker de 75 jaar al ruim gepasseerd. Over de carrière van Alice Cooper hoef ik niet veel te vertellen want hij werd sinds 1974 wereldberoemd met inmiddels klassieke songs als Elected, School’s Out, Billion Dollar Babies, I’m Eighteen, Hello Hooray, No More Mr. Niceguy, Halo Of Flies (vooral een hit in ons land) en (in latere jaren) Hey Stoopid en Poison.

‘Road’ werd geproduceerd door Bob Ezrin, die al lang met Alice samenwerkt en dit nieuwe album geschreven, gecomponeerd en opgenomen met zijn vertrouwde bandleden: Ryan Roxie (gitaar), Chuck Garric (bas), Tommy Henrikson (gitaar), Glen Sobel (drums) en Nita Strauss (gitaar). Het is de opvolger van het in 2017 verschenen ‘Paranormal’.

Het is vanaf het begin typisch old school Alice Cooper, direct herkenbaar en veel enthousiasme. De albumopener en eerste single I’m Alice zet de toon voor het album met zijn stuwende drumbeat terwijl de drie gitaren in de verte jammeren. Alice’s direct herkenbare en vaak raspende stem houdt na al die jaren stand. Hij zingt (vertaald): ‘Ik weet dat je op zoek bent naar echt plezier. Dus, laat me je voorstellen aan een vriend van mij. Ik ben Alice. Ik ben de meester van de waanzin; de sultan van verrassing… dus wees niet bang, kijk gewoon in mijn ogen’, zingt hij in dit nummer.

De meeste songs hadden ook in de jaren zeventig of tachtig geschreven en opgenomen kunnen zijn, ook de sound is herkenbaar en toch zeker niet ouderwets klinkend.  Bijzonder vind ik de uitstekende cover van Magic Bus van The Who; omdat ik eerlijk gezegd niet alle albums van Alice Cooper ken, weet ik niet of hij al eerder coverversies heeft opgenomen op studioplaten. Ik vermoed dat niet alleen de huidige maar ook de diehard fans zullen genieten van dit album!

In de boxset (cd, dvd of blu-ray, 2 lp’s) en bij de speciale edities van de cd zit òf een blu-ray òf een dvd van het concert op Hellfest, 24 juni 2022. Daarop veel uitstekende versies van vooral bekende Alice Cooper klassiekers. Helaas werd Halo Of Flies niet gespeeld… Wel werd School’s Out uitgebreid met een gedeelte van Another Brick In The Wall Part 2 van Pink Floyd.

Tracks:
01. I’m Alice
02. Welcome To The Show
03. All Over The World
04. Dead Don’t Dance
05. Go Away
06. White Line Frankenstein
07. Big Boots
08. Rules Of The Road
09. The Big Goodbye
10. Road Rats Forever
11. Baby Please Don’t Go
12. 100 More Miles
13. Magic Bus

Blu-ray (Live at Hellfest):
01. Feed My Frankenstein (Live at Hellfest)
02. No More Mr. Nice Guy (Live at Hellfest)
03. Bed Of Nails (Live at Hellfest)
04. Hey Stoopid (Live at Hellfest)
05. Fallen In Love (Live at Hellfest)
06. Go Man Go (Live at Hellfest)
07. Guitar Solo by Nita Strauss (Live at Hellfest)
08. Roses On White Lace (Live at Hellfest)
09. I’m Eighteen (Live at Hellfest)
10. Poison (Live at Hellfest)
11. Billion Dollar Babies (Live at Hellfest)
12. The Black Widow Jam (Live at Hellfest)
13. Steven (Live at Hellfest)
14. Dead Babies (Live at Hellfest)
15. I Love The Dead (Live at Hellfest)
16. Escape (Live at Hellfest)
17. School’s Out (Live at Hellfest)

Website: https://alicecooper.com/