Review: 8 Ball Aitken – Ice Cream Man 2

 

8 Ball Aitken - Ice Cream Man 2

8 Ball Aitken – Ice Cream Man 2
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Red Rocker Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Ice Cream Man 2’ is het vervolg op het album ‘Ice Cream Man‘ uit 2021 van de Australische bluesrocker 8 Ball Aitken (zang, gitaar, bas) en zijn band Tom Hambridge (drums, Buddy Guy), Buddy Leach(saxofoon, George Thorogood & the Destroyers) en broer Dillion James Aitken(Hammond orgel).

Het is het dertiende album van 8 Ball Aitken is is gevuld met swampy slide blues, zoals hij het zelf noemt. En die beschrijving klopt helemaal! De sfeer op dit album is namelijk in de meeste nummers lekker broeierig en zweterig. Zoals in het funky pompende Wading Through Muddy Water met stuwend Hammond spel van broer Dillion James Aitken en 8 Ball’s vinnig gierende gitaar.

Ook het stuwende Just For You heeft een swampy geluid waarin de vurig schurende slidegitaar een voorname rol speelt. Het openingsnummer Ice Cream Man’s Back is een vlammend bluesrocknummer met gemene duistere zang, harde riffs en splijtend gitaarwerk.

Only Guiding Light is een warme bluesrock ballad met soulvolle vocale assistentie van Taya Chin. In het zweterig groovende Lonely Long hangt een J.J. Cale-achtige luiheid. Verrassend genoeg moest ik het luchtige Why It Hurts denken aan Driver’s Seat van Sniff ‘n’ The Tears. Ook voor intieme soulblues draait 8 Ball zijn hand niet om blijkens The Friends We Make.

Dead Man’s World is een schurend funkbluesnummer gevolgd door het lome Missing You. Na het venijnig riffende Way Too Long sluit 8 Ball Aitken zijn album af met het funky Rise Up Singing. Funk van het broeierige soort met hartstochtelijk snijdend gitaarwerk.

Opnieuw bewijst bluesrocker 8 Ball Aitken zijn klasse met een prima broeierig album!

Tracks:
01.Ice Cream Man’s Back
02.Wading Through Muddy Water
03.Just For You
04.Only Guiding Light
05.Lonely Long
06.Why It Hurts
07.The Friends We Make
08.Good Love Goes Bad
09.Dead Man’s World
10.Missing You
11.Way Too Long
12.Rise Up Singing

Website: https://www.8ballaitken.com/