Recensie: 8 Ball Aitken – Ice Cream Man

 

8 Ball Aitken - Ice Cream Man

8 Ball Aitken – Ice Cream Man
Format: CD – Digital / Label: Red Rocker Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Voor wie het nog niet wist: 8 Ball Aitken is een van oorsprong Australische singer-songwriter, producer en slidegitarist, die tegenwoordig in Nashville, Tennessee, woont.

Zijn echte(?) naam is trouwens Eightball Aitken.

8 Ball Aitken

Met de hulp van Tom Hambridge (producer, drums, onder andere bekend door zijn werk met Buddy Guy), Buddy Leach (saxofoon, George Thorogood & the Destroyers), Taya Chani (zang) en zijn broer Dillon Aitken (orgel, keyboards) heeft hij zijn tiende album uitgebracht.

Een album, dat schuurt en schroeit en voorzien is van een zeer funky geluid.

Dat is gelijk te horen in de broeierige funky swampblues Ice Cream Man met uiterst branderig gitaarspel, een loom groovende ritmesectie en de knorsax van Buddy Leach. Een nummer dat snel geconsumeerd dient te worden voordat het smelt…

Daarna is What Goes Up een lomp voortstampende rauwe blues met schurend gitaarwerk en de donkere fluisterzang van 8 Ball. De funk is zeer nadrukkelijk aanwezig in het luie Peace, Love And Understanding. In dit nummer strooit 8 Ball met namen van invloedrijke personen uit de geschiedenis zoals Mandala, Einstein, Jesus, Hendrix en Marley.

Na het stug doorstampende Boomerang met een zwiepende slidegitaar wijkt 8 Ball in Flames Of Love ietsjes af van het bluespad. Dit nummer gaat op een broeierige wijze richting Tom Petty.

Love Me Or Leave ploegt vervolgens hard en lomp door met een donker geluid.

Op enkele nummers klinkt 8 Ball iets meer ontspannen zoals in de shuffle Hard Times And Struggle, dat een J.J. Cale-achtige loomheid heeft.

Moeder Natuur is pislink na al dat misbruik en dat is goed te horen in het donker groovende Mother Nature’s Mad. Ook Solitaire klinkt behoorlijk donker met zijn hard voorbij flitsende slidegitaar spel.

8 Ball sluit het album af met het intieme en breekbare Weight Of The World.

Een indrukwekkend schroeiend album!

Tracklist:
01. Ice Cream Man
02. What Goes Up
03. Peace, Love And Understanding
04. Boomerang
05. Flames Of Love
06. Love Me Or Leave Me
07. Hard Times And Struggle
08. Mother Nature’s Mad
09. Solitaire
10. Weight Of The World

Website: 8 Ball Aitken