Review: 8 Ball Aitken – Heart And Soul

 

8 Ball Aitken - Heart And Soul Albumer

8 Ball Aitken – Heart And Soul
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Red Rocker Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Hopelijk levert de komende zomer ons weer een groot aantal broeierige warme avonden op. Mocht je op zoek zijn naar muziek, die je tijdens dat soort avonden op kunt zetten heb je met het nieuwe album van de Australische zanger-gitarist 8 Ball Aitken de ultieme soundtrack te pakken.

Zijn nieuwe album staat namelijk vol met zwoele, broeierige en zeer intieme muziek, die ergens op de grens van soul, blues en singer-songwriter zit.

Het album is de opvolger van het ‘Ice Cream Man‘ album uit 2021 en dit keer wordt 8 Ball geholpen door Tom Hambridge (drums, Buddy Guy), Buddy Leach (saxofoon, George Thorogood & the Destroyers), Taya Chani (zang), Dillion James (Hammondorgel, piano, 8 Ball’s broer), Michael Caruana van het Melbourne Ska Orchestra op keyboards, Tim Carter, van Hayseed Dixie, op mandoline, Pepper Jane (zang) en Darren Scott (bas).

Op een aantal nummers is het soulgehalte hoog zoals in de opener The One Who Loves You. Een sprankelend nummer met 8 Ball’s zeer intieme, omfloerste stem, die tegen het fluisteren aan zit. 8 Ball laat zijn gitaar hier zacht huilen. Ook de ontspannen ballad Better Than You Found Me klinkt lekker soulvol.

In Never Giving Up On You gaat 8 Ball de lome funky soulkant op met priemend slidegitaarwerk. In de soulbues Righteous Loving ligt de nadruk op de blues via 8 Ball’s bijtende bluesgitaar.

Naast de soulvolle nummers staat er ook een groot aantal zeer intieme nummers op het album waarin 8 Ball’s fluisterzang goed tot zijn recht komt.

Leave Too Soon is een warm zwevend nummer met krachtig bluesy gitaarspel en de zachte saxofoon van Buddy Leach. The Woman I Love is een melancholieke ballad met een intiem soulvol geluid gevolgd door de bluesy, lome, singer-songwriter ballad We Are All In This Together.

Met dit prima nieuwe album van 8 Ball Aitken kom je de komende, hopelijk, broeierige zomeravonden op een zeer weldadige wijze door.

Tracks:
01. The One Who Loves You
02. Better Than You Found Me
03. Leave Too Soon
04. Never Giving Up On You
05. The Woman I Love You
06. We Are All In This Together
07. Righteous Loving
08. Make A Change
09. Empathy
10. Better For It All
11. Singing On A Sunny Day
12. When Will It End?

Website: https://www.8ballaitken.com/