Review: 10 Years – Deconstructed

 

10 Years - Deconstructed

10 Years – Deconstructed
Format: Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Op hun vorige album ‘Violent Allies’ laveerde de Amerikaanse band 10 Years tussen stevige metal en melodieuze rock. Een mix, die bij mij overkwam alsof dit trio uit Knoxville, Tennessee, geen goede keuze kon maken over welke muzikale weg er nu ingeslagen diende te worden.

En nu komen Jesse Hasek (zang), Brian Vodink (gitaar, drums, bas) en Matt Wantland (gitaar, synprogramming) met een zeer intiem album. Een album met opnames van hun Virtual Concert 2:Deconstructed optreden. Een album, dat alleen via hun website 10yearsmusic.com verkrijgbaar is.

Gekozen is om de nummers in een zeer intieme setting uit te voeren. En ik moet bekennen, dat deze kant van de band mij zeer bevalt.

Stuk voor stuk zijn de nummers fraai zwevend, soms met een donker randje en duiken er invloeden op als Ultravox, Duran Duran (door de zang van Jesse Hasek), Japan en Styx. Dus intieme muziek met een licht progrock randje. Van metal is geen spoor te vinden.

Het trio opent warm en intiem met het zwevende Waking Up. Een keyboard ballad met de fraaie fluwelen zang van Jesse Hasek. Halos is al even intiem. Een ballad met een donker randje en de galmende Simon Le Bon-achtige zang.

Een sfeervol galmende twang gitaar duikt op in de donkere pianoballad Seasons To Cycles.

Het zwevende Running In Place vertoont de nodige Ultravox trekjes terwijl er in het bedwelmende Fix Me een sfeer hangt, die zo uit ‘Night Porter’ van Japan had kunnen komen.

Het instrumentale Planets I is een zeer breekbaar, en dus ook prachtig, nummer. Het dwingend bonkende Say Goodbye gaat vervolgens nogmaals de Ultravox kant op.

Het mooiste nummer is ook gelijk de afsluiter van het album. Wasteland, dat donker aanzwellend begint en zich ontwikkelt tot een dromerig zwevend nummer.

Met dit nieuwe album laat 10 Years een zeer intieme kant van zichzelf horen met als resultaat een album, dat uitermate geschikt is voor een dromerige zondagmorgen.

Tracks:
01. Waking Up (Alternate Take)
02. Halos (Alternate Take)
03. Patiently (Alternate Take)
04. Lucky You (Alternate Take)
05. Seasons To Cycles (Alternate Take)
06. Survivors (Alternate Take)
07. Running In Place (Alternate Take)
08. Knives (Alternate Take)
09. Soma (Alternate Take)
10. Fix Me (Alternate Take)
11. Fault Line ((Alternate Take)
12. 11:00 am (Daydreamers) (Alternate Take)
13. Planets I (Alternate Take)
14. Dying Youth (Alternate Take)
15. Say Goodbye (Alternate Take)
16. I Wish (Alternate Take)
17. One More Day (Alternate Take)
18. The Unknown (Alternate Take)
19. Wasteland (Alternate Take)

Website: https://www.10yearsmusic.com/