Ralph de Jongh – Flower Of Life
Format: CD – Digital / Eigen Beheer
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

In november 2020, koud twee maanden geleden, noemde ik Ralph de Jongh een van de productiefste artiesten van Nederland, naar aanleiding van het verschijnen van zijn album ‘Let It Be Good For All‘. En nu ligt hier voor mij alweer een nieuw album: ‘Flower Of Life’ met op de hoes een prachtig schilderij van Ralph.

Ook ‘Flower Of Life’ bevat een mixture van blues, bluesrock en Americana opgenomen met dezelfde band als ‘Let It Be Good For All’. Het album gaat van start daar waar het vorige album ophield. Even When I Fall is een mooie Americana-song waarin Tim Birkenholz’ pedal steel guitar excelleert. Daarna volgt de blues in Sing Me Home Even Though met mooi gitaarwerk van Ralph de Jongh himself en de andere gitarist in de band Chi Ron. We gaan verder met de blues in Blue Lines In Her Face, dat door een valse start een aardig inkijkje in de sfeer van de opnames geeft.

En dan komen we bij het eerste hoogtepunt van het album: de nummers Flower Of Life en Sing My Heart Back Home, twee nummers die zowel muzikaal als tekstueel bijna ongemerkt in elkaar overgaan. Het zijn songs met een mooie Stones-riff. Songs die de Stones al decennia lang niet meer opgenomen hebben, omdat het heilige vuur al lang uit die band is verdwenen. Het heilige vuur dat bij Ralph de Jongh nog altijd manifest is. Gedreven, emotionele vocalen ondersteund door een stug rockende band.

Na de fraaie Americana-ballad When I Jump In The Deepest Lake, volgt een nieuw hoogtepunt: Untie Your Knot, dat door zijn bezwerende sfeer en gedragen vocale voordracht doet denken aan The Doors uit de Morrison Hotel-periode, waarbij het orgeltje van Ray Manzarek hier is vervangen door in- en ingemeen gitaarwerk.

Na de funk jam Funky Shit volgt dan weer een tweeluik: de country-pastiche van Never Fight Another Rich Man’s War, die in een moeite door overgaat in Even If You Don’t Want Me. En na de fraaie akoestische songs Flow In The Stream Of Life en I’m Going To Drink Some Water, slaat de typische muzikantenmeligheid toe in het vrolijke nonsensnummer Eating The Cats (Barking like a dog everyday, eating the cats).

‘Flower Of Life’ sluit dan af met de geweldige uitsmijter Toothpaste (hard nodig na het eten van katten). Ruim 8 minuten bluesrock in de traditie van de goeie ouwe Stones met prachtige gemene gitaarduels.

Met ‘Flower Of Life’ laat Ralph de Jongh eens te meer horen dat het heilige vuur in hem nog volop brandt. Weer een album dus waar je niet omheen kunt.     

Tracks:
01. Even When I Fall
02. Sing Me Home Even Though
03. Blue Lines In Her Face
04. Flower Of Life
05. Sing My Heart Back Home
06. When I Jump In The Deepest Lake
07. Untie Your Knot
08. Funky Shit
09. Never Fight Another Rich Man’s War
10. Even If You Don’t Want Me
11. Flow In The Stream Of Life
12. I Am Going To Drink Some Water
13. Eating The Cats
14. Toothpaste

Website: Ralph de Jongh