Ralph de Jongh – Let It Be Good For All
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Ralph de Jongh is een van de productiefste artiesten in Nederland. ‘Let It Be Good For All’ is zijn nieuwste album, dat maar liefst 14 nummers bevat.

Het album opent knallend met drie typische rocknummers die doen denken aan het werk van de Rolling Stones van de goede, oude tijd. Blue Blue You I Love You, Shotgun Mama en High On My Own Supply kunnen zich meten met het beste Stoneswerk met De Jongh’s bijtende Jagger-stem, mooi gitaarwerk, prachtige koortjes en een doordenderend bluesritme.

Daarna echter verandert de sfeer van het album behoorlijk en volgen 11 singer-songwriter songs die doen denken aan het beste werk van mensen als Townes Van Zant en Tom Waits. De songs hebben allemaal een “country feel” door het fraaie pedal steel geluid van Tim Birkenholz. In de songs komt Ralph de Jongh’s authentieke, emotionele voordracht volledig tot zijn recht, zoals in het liefdesliedje She (She sang that song straight to my heart, she sang the moonlight right into my face), waarin Birkenholz’ pedal steel excelleert.
Prachtig is ook de blues Open Up The Door (You gotta open up that door, you can’t live life on your own) waarin De Jongh schaamteloos emotioneel de blues zingt, zoals alleen hij dat kan.

Eén van de hoogtepunten van de plaat is That’s Why I Cried Out Lung and Heart, waarin vocals, lyrics en muziek prachtig samensmelten. De combinatie van gitaren, pedal steel en Tom Waits-achtige zang zorgen voor een prachtig kippenvel moment. Dat geldt zeker ook voor You & Me waarin De Jongh zijn hele emotionele hebben en houden in de song gooit. Brrrr, prachtig!

Het absolute hoogtepunt van deze prachtplaat is The Will That Floats To The Spring Of All Life. Prachtige song, prachtige lyrics, authentiek emotionele zang en een zeer fraaie pedal steel.

Met ‘Let It Be Good For All’ heeft Ralph de Jongh eens te meer aangetoond een volkomen authentieke singer-songwriter van internationale klasse te zijn, die zijn publiek op onnavolgbare wijze direct diep in het hart raakt.

Tracks:
01. Blue Blue You I Love You
02. Shotgun Mama
03. High On My Own Supply
04. Seed The Seeds
05. The Will That Floats To The Spring Of All Life
06. Let It Be Good For All
07. She
08. There Are No Words
09. Open Up The Door
10. Got To Forgive Myself
11. That’s Why I Cried Out Lung And Heart
12. Gotto Learn To Live Together
13. You & Me
14. Dancing In The Rain

Website: Ralph de Jongh