Ole Frimer Band – Live In Eppingen
Format: CD – Digital / Label: Katti Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eerder dit jaar verscheen het album ‘Faerd’ van de Deense band the Ole Frimer Band. Een album, waar ik behoorlijk blij van werd. Mede door de mix van blues, rock en fusion, die de band op dat album hanteerde.

Nu is er een livealbum, dat werd opgenomen tijdens het Eppingen Jazz Festival in 2019.

En opnieuw ben ik weer razend enthousiast over dit album.

De band bestaat op het album uit Ole Frimer (zang, gitaar), Niels Ole Thorning (keyboards, orgel), Jesper Bylling (bas, backing vocals) en Claus Daugaard (drums, backing vocals).

Ook op dit album hanteert de band een stijl die vooral bluesy is maar waarin ook de fusion en de rock een grote rol spelen.

Het album opent met de haast ambient-achtige orgelklanken van Niels Ole Thorning in The Clearing waarna er al snel een warm groovend instrumentaal nummer ontstaat. Ole heeft hier een hard priemende gitaarstijl waarin je invloeden uit de blues maar ook van gitaristen als Jeff Beck, Roy Buchanan en zelfs Jan Akkerman tegenkomt.
De zang van Ole in Sheltered Roads doet mij opnieuw aan het hese stemgeluid van Kaz Lux denken in een lekker warm groovend nummer. Het schurende gitaargeluid van Ole houdt je absoluut aan je speakers vastgekluisterd.
The Blues Is Here To Stay is een cover van bluespianist Eddie Boyd en het is dan ook niet verwonderlijk dat de lui rockende piano van Niels Ole Thorning een voorname rol in dit nummer speelt.
Ole neemt daarna het heft, rauw priemend, in handen in de heerlijke slowblues Why Are You Stayin’ waarin Ole zijn gitaar hard laat gieren en huilen maar ook intiem en breekbaar streelt.
Met Single City gaat de band over op een supersoulvolle funky blues met een weelderige groove en waarin in het gitaarspel weer de nodige fusion invloeden opduiken. Ole’s bluesy zang en zijn, hier, warme gitaargeluid passen perfect in de intiem deinende ballad Old Love. Got A Mind To Travel is een opgevoerde cover van het Albert Collins nummer, dat hier als een stuwende jazzy shuffle klinkt.
Het album wordt instrumentaal afgesloten met de shuffle Brush With The Blues waarop Ole al zijn “guitar power” op ons laat op een vlijmscherpe priemende wijze.

Nogmaals een prima album dus van the Ole Frimer Band. Hopelijk breekt deze band nu snel eens bij ons door!

Tracklist:
01. The Clearing
02. Sheltered Roads
03. The Blues Is Here To Stay
04. Why Are You Stayin’
05. Single City
06. Old Love
07. Got A Mind To Travel
08. Brush With The Blues

Website: Ole Frimer Band

From left: Claus Daugaard (dr), Ole Frimer (guit., voc.), Jesper Bylling (b) & Niels Ole Thorning (keys) / photos by Michael Gregers Nielsen