Ole Frimer Band – Faerd
Format: CD – LP – Digital / Label: Long Life Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ondanks het feit, dat de Deense zanger-gitarist Ole Frimer al flink wat jaren meedraait is hij nog geen bekende naam in ons land. Dat zal deels te maken hebben met het feit dat het merendeel van zijn nummers in de Deense taal wordt uitgevoerd. Aan zijn muzikale capaciteiten zal het echter niet liggen. Dat bewijst het derde album dat onder de naamOle Frimer Band is uitgebracht wel!

Ole komt uit het Deense Aalborg en bracht al eerder een album uit samen met de Deense blueslegende Peter Thorup, drie albums met de band Blue Junction en drie albums onder de naam The Frimer Band.

Op dit moment bestaat zijn band uit Niels Ole Thorning (keyboards), Jesper Bylling (bas) en Claus Daugaard (drums).

De muzikale stijl op het nieuwe album is flink breed. Zo hoor je invloeden uit de blues, fusion, folk en rock (denk daarbij aan Sting, Dire Straits en Steely Dan) voorbijkomen.

Het album begint met Indiaas aandoende percussie in Mirage. Het nummer gaat over in een loom, funky nummer, waarin de fusioninvloeden gemengd worden met een bluesy Robben Ford geluid. Ole’s gitaarspel klinkt het ene moment priemend bluesy en het andere moment weldadig uitwaaierend. Daarnaast beschikt Ole ook nog eens over een fraai stemgeluid dat ergens tussen Kaz Lux en Sting in zit.
Ved Jo Godt (dat zoiets betekent als “door jou goed”) is een luie bluesy shuffe met een soulvol geluid maar ook met invloeden van de kwaliteitspop van Sting. Ole is te horen met een warme jazzy (fusion) gitaarsolo.
Dybet (= “diep”) is een intiem, warm groovend nummer met een snijdende bluessy gitaarsolo. Englenes By heeft dezelfde luie swing als het (zeer) vroege Dire Straits geluid maar ook met een flinke Steely Dan injectie. In het nummer komen flink wat Amerikaanse muziekhelden van Ole voorbij zetten.
Na de korte sfeervolle interlude Larsens Plads volgt Manifest Destiny, waarin luie funky blues gemengd wordt met progrock scheuten. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Ole’s spel hier wat weg heeft van dat van David Gilmour. Øen is vervolgens een sfeervol, zacht pompend funky bluesnummer. De intieme kant van de Ole Frimer Band is te horen in de deinende folkie ballad Ses Vi met een sfeervolle zachte trompet en zacht sprankelend piano werk.
Ook de afsluiter van het album Aften Ild (= “avondvuur”) is een rustgevend ballad, die zo uit de catalogus van ECM label had kunnen komen.

Dit derde album van de Ole Frimer Band toont op een prima wijze de veelzijdigheid van deze band aan.

Tracklist:
01. Mirage
02. Ved Jo Godt
03. Dybet
04. Englenes By
05. Larsens Plads
06. Manifest Destiny
07. Ses Vi
08. Øen
09. Aften Ild

Website: Ole Frimer Band