Joseph Williams – Denizen Tenant
Format: CD – LP – Digital / Label: The Player Club – Mascot Label Group
Release: 2021

 Tekst: Joop van Rossem

 De naam Joseph Williams zal velen niet zo veel zeggen, maar toch heeft de 60-jarige vocalist al het een en ander op zijn cv staan, met als meest in het oog springende item zijn lidmaatschap van Toto, waarin hij zijn zangkunsten mocht etaleren tussen 1986 en 1988 en waarvan hij sinds 2010 opnieuw deel uitmaakt.

Verder is zijn stem bekend van de grote hit Can You Feel The Love Tonight uit de film The Lion King en is ‘Denizen Tenant’ al zijn elfde soloplaat.

Williams werkte voor dit album niet samen met een vaste club musici maar liet een heel resem aan zwaargewichten opdraven om bepaalde songs op te nemen; zo komen we Simon Phillips, David Paich, Steve Lukather en Leland Sklar uit Toto tegen, maar ook Nathan East, Lenny Castro en Mike Landau.

Over Lukather nog het volgende: diens nieuwe album komt op dezelfde dag uit als dat van Williams. Zie hier onder:

Recensie: Steve Lukather – I Found The Sun Again

Dat het materiaal op ‘Denizen Tenant’ Toto-achtig is, mag geen verrassing heten, zoals blijkt uit Never Saw You Coming, Liberty Man, Remember Her en World Broken, een bezwaar is dat niet want het zijn allemaal sterke composities die fantastisch worden uitgevoerd.

Maar Williams kijkt ook verder dan het werk van zijn broodheer middels het met wat niemendallerige beats opgesierde Wilma Fingadoux, het naar Steely Dan knipogende Black Dahlia en het jazzy getoonzette No Lessons.

Heerlijk ongecompliceerde rockplaat voor elk moment van de dag !

Tracklist:
01. Never Saw You Coming
02. Liberty Man
03. Denizen Tenant
04. Wilma Fingadoux
05. Black Dahlia
06. Don’t Give Up
07. The Dream
08. Remember Her
09. No Lessons
10. Mistress Winter’s Jump
11. If I fell
12. World Broken

Website: Joseph Williams