Gary Eisenbraun – Eyes Open
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De multi-instrumentalist Gary Eisenbraun brengt al jaren elk jaar een album uit, en we hebben het dan ook al vaker over hem gehad op Bluestown Music. De muziek van Eisenbraun is net zo divers als de man zelf, van blues naar rock en soul Eisenbraun draait er zijn hand niet voor om.

Eyes Open is het tweede album in de “eyes” trilogie. Eisenbraun heeft wel vaker een serie albums gemaakt, bijvoorbeeld de ‘Shell Game’ serie (drie albums) en de ‘Sink or Swim’ serie (vier albums).

Deze trilogie begon eind vorig jaar met het ‘Blink of an Eye’ album (zie recensie hier). De inspiratie voor deze serie is rock maar Eisenbraun vergeet de blues uiteraard ook niet.
Het ‘Eyes Open’ album was niet makkelijk voor Eisenbraun, zo laat hij zelf op Facebook weten. Constant werd de tracklist van het album door hem veranderd tot hij tevreden was. Hij is nu wel even toe aan een pauze van dit project maar Eisenbraun kennende komt er snel weer een nieuw album.

Het album ‘Eyes Open’ begint lekker rustig met de akoestische gitaar van Eisenbraun. Langzaam ontwikkeld het nummer Waiting To Burn zich en gaat Eisenbraun over op elektrisch gitaar.
Another Wasted Sundown begint een stuk steviger dan Waiting to Burn maar bevat, net als bijna elk nummer op dit album, vele tempowisselingen. Waiting to Burn gaat mooi over in het volgende nummer Weight of the World. Dit nummer is met zeven minuten het langste nummer van het album, een album waarbij elk nummer zo’n vijf minuten lang is.
Eisenbraun laat met Weight of the World horen dat hij vooral een verhalenverteller is die zijn muziek gebruikt als instrument om zijn verhalen te vertellen. Na het langste nummer komt het kortste nummer van het album, nog geen vijf minuten lang. De rock invloeden van Eisenbraun zijn op Calling It Love goed te horen. Calling It Love is een lekker rocknummer die doet denken aan de rockmuziek uit de jaren tachtig en zo op de radio kan worden gedraaid.
Other Side of Crying heeft net als de andere nummers op dit album geen vrolijk onderwerp maar toch weet Eisenbraun hier een vrolijk klinkend nummer van de maken. Als je niet naar de teksten zou luisteren zou je denken dat het over iets anders gaat.
Vanaf de eerste tonen van Thorns weet Eisenbraun een prachtige sfeer neer te zetten en dat vijf en halve minuut vol te houden. Thorns is, samen met Waiting to Burn, zeker één van de mooiste nummers van het album.
Clutches of the Rain begint rustig en de ingehouden stem van Eisenbraun past hier goed bij, meestal gaat Eisenbraun later in het nummer helemaal los maar bij dit nummer houdt hij zich, met zijn stem, in. Zijn gitaar denkt er duidelijk anders over en gaat af en toe flink tekeer.
De titeltrack Eyes Open begint met een erg mooie groove en ontwikkelt zich langzaam in een lekker swingend nummer. Bed of Feathers zet vanaf de eerste noten een stuk donkerdere sfeer neer dan de andere nummers, de meeste nummers op dit album klinkt de muziek licht en zijn de teksten donker. In dit nummer klinken beide donker.
Net als Waiting To Burn begint I Suspect met een akoestisch gitaar, een leuke afwisseling tussen alle elektrische gitaren. Later komt uiteraard Eisenbraun’s elektrische gitaar erbij maar je blijft de akoestische gitaar horen. Wat bij Your Saving Grace meteen opvalt is dat de drums erg hard in de mix zitten waardoor het nummer een heerlijke groove krijgt. Eisenbraun sluit het album af met When Will My Luck Change?, een geweldig blues nummer.

Kortom: Wederom een erg goed album van Gary Eisenbraun waarop hij laat horen dat hij net zo goed is in blues als in rock nummers.

Tracklist:
01. Waiting to Burn
02. Another Wasted Sundown
03. Weight of the World
04. Calling It Love
05. Other Side of Crying
06. Thorns
07. Clutches of Rain
08. Eyes Open
09. Bed of Feathers
10. I Suspect
11. Your Saving Grace
12. When Will My Luck Change?

Website: Gary Eisenbraun