Recensie: Dick van Veelen – The Kinks Concerten in Nederland

 

Dick van Veelen, The Kinks Concerten in Nederland
Uitgever: Koninklijke Van Gorcum BV
ISBN 9789023258049 1
Tweede druk 2021
Tekst: Jarl van Meeteren
The Kinks Concerten in Nederland of hoe een hoofdstuk in een boek zelf een boek werd.

Eerst bestemd als apart hoofdstuk in het onlangs uitgegeven, succesvolle boek The Kinks, Een oer-Engelse band’, daarna als pdf bijlage bij dit boek en uiteindelijk zag ‘The Kinks Concerten in Nederland’ het levenslicht als een volwassen boek op A4 formaat. En gelukkig maar, want als hoofdstuk had het niet de waarde gehad die het nu heeft en was het misschien wat ondergesneeuwd, terwijl het als pdf alleen leesbaar was geweest op een tablet of e-reader.

Dit ‘concerten boek’ is goed ontvangen en beleefde kortgeleden zelfs de tweede druk. Toen het boek met de post was bezorgd, was mijn eerste reactie om het door te bladeren, daarna om specifieke concerten te lezen, maar uiteindelijk nam de discipline het van mij over en begon ik het boek als boek te lezen; gewoon zoals het hoort van begin tot eind. En wat een feest der herkenning: de foto’s, de krantenknipsels en vooral het taalgebruik van begin jaren zestig. Soms rook ik de herinnering in de vorm van verschraald bier, zweet en een natte-jassen-lucht.

Echte pop-journalistiek in de dagbladen was er nog niet, laat staan in de regionale pers of de plaatselijke kranten. Woorden als beatfestijnmuzikale versnaperingen en belhamels in het publiek roepen herinneringen op aan de keurige stem van Philip Bloemendal in de oude Polygoon journaals.

Er staan veel recensies in, de meesten positief, sommigen ronduit negatief zoals van het optreden in de circustent van Toni Boltini in Soesterberg. Vermakelijk zijn ook de ooggetuigenverslagen en ervaringen; bijvoorbeeld van de jongen die als taak kreeg om met een houten knuppel het drumstel van Mick Avory te beschermen.

Gevochten werd er, meubilair sneuvelde en het jonge publiek was vaak een beschonken en tierende meute. De foto’s zijn soms professioneel gemaakt, maar vaker kiekjes genomen met een Kodak Instamatic met flitsblokje en geven net dat extra beetje sfeer.

Ook is bij elk concert het voorprogramma vermeldt wat de plaats in de tijd accentueert. Want ja, dat waren dus The Tee-Set, Cuby & The Blizzards, The Motions of The Golden Earrings (toen nog met een s).

De concerten waren ook niet te vergelijken met de hedendaagse full-shows. Een Kinks concert kon tussen de achttien en dertig minuten duren waarin alle hits in een hoog tempo werden gespeeld waarna de band afscheid nam en snel naar het volgende optreden vertrok. Later zijn de concerten groter van opzet en traden The Kinks op in zalen als De Doelen in Rotterdam, het Concertgebouw in Amsterdam of op Pinkpop (1977), de foto’s zijn beter en de recensies beschouwelijker van recensenten van naam als Elly de Waard van de Volkskrant.

Het is een prachtig boek, een tijdsdocument en voor velen een sentimental journey. Smaakvol opgezet, mooi papier en zeker een must-have voor de bezitters van het boek The Kinks, Een oer-Engelse band.