The Kinks – Een oer-Engelse band, Dick van Veelen
ISBN: 9789023257615 / 2020
Uitgever: Uitgeverij Koninklijke van Gorcum Bv

Tekst: Bennuman

Een biografie over The Kinks, hadden we die al niet? Ja en nee. Er zijn tientallen verschillende biografieën over deze band geschreven, veel in het Engels en veel die verdacht veel op elkaar lijken. Echter deze net verschenen door Dick van Veelen geschreven biografie is een bijzonder goede gedetailleerde Nederlandstalige aanvulling op het bestaande repertoire.

Allereerst het boek zelf: een kloek gebonden exemplaar van bijna negenhonderd gram, 271 pagina’s mooi glad papier met harde kaften, lekker veel foto’s in zwart-wit en kleur en een prettig leesbaar lettertype.
Voordat je aan het echte lezen kan beginnen is het voorwoord van Mart Smeets een echte smaakmaker. Als echte Kinks-fan leidt hij je binnen in de jaren zestig met humor, herinnering en een vleugje heimwee. Daarna volgt de inleiding en verantwoording van de schrijver; een onderdeel van een boek dat al snel wordt overgeslagen omdat de lezer eigenlijk wil gaan lezen. Toch raad ik je in dit geval aan om het lekkerste voor later te bewaren en ze toch te lezen. Want samen met het voorwoord van Mart Smeets geven ze een sfeer beleving waarin je de volgende dagen in zal verblijven.

De volgorde van de biografie van The Kinks is ingedeeld in de jaren dat zij bij één van hun drie platenmaatschappij zaten, Pye , RCA en Arista, heel logisch. De rest van het boek is ingeruimd voor het laatste decennium 1986 tot 1996 en een complete Nederlandse discografie van singles en albums, hitnotering van de originelen en covers en tenslotte de fanmeetings in Nederland.

De biografie is vlot en makkelijk leesbaar geschreven. Binnen de hoofdstukken geeft de schrijver zichzelf de vrijheid om van het gebaande pad af  te gaan, wat een mooie vondst is. Net als in een muziek documentaire komen tussendoor andere artiesten aan het woord, wordt een bepaalde situatie uitgelegd of lezen we een stukje uit een interview; het geeft lucht aan de soms zeer gedetailleerde informatie.

Een saaie band is The Kinks nooit geweest al was het alleen maar om de eeuwig ruziënde broers Davies. En natuurlijk niet te vergeten het management dat die naam beslist niet mocht hebben, de ego-trippende producers en zeker de platenmaatschappijen die soms uitblonken in onkunde. Zoals Decca, die na The Beatles afgeserveerd hebbende hetzelfde deden bij The Kinks. In feite problemen waar alle bands in die jaren last van hadden (en vaak nu nog steeds, helaas).

Dick van Veelen schrijft bijzonder soepel. Hij neemt je mee op een reis. Of je nu jong bent en deze muziek net ontdekt hebt of je bent ouder of generatiegenoot en denkt alles te weten. Ik zal hier niet verder op de inhoud ingaan, ontdek het zelf, dat is veel leuker, ik beloof het je.

Photo: © Rolf Hensel