Dave Kelly – Family & Friends – Ԝe Had It All
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Hypertension Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

In de Britse blues scene is gitarist Dave Kellyterecht een grote naam, vooral doordat hij lid is/was van the Blues Band. Voor die tijd kon je hem al tegen komen in bands als the John Dummer Blues Band en Tramp. Dave mocht grootheden als Howlin’ Ԝolf en John Lee Hooker tot zijn persoonlijke vrienden rekenen en had ook nog een zeer talentvolle zus, de te vroeg overleden Jo-Ann Kelly.

In 2013 verscheen de verzamelaar ‘Ԝe Had It All’ op het Hypertension label. Een verzamaleer met 18 onuitgebrachte nummer uit de zeer lange loopbaan van Dave Kelly. En dat album is nu opnieuw uitgebracht, dit keer ook op ouderwets vinyl.

Op de verzamelaar kom je een aantal grootheden uit de blueswereld tegen zoals Eric Bibb, Howlin’ Ԝolf, Chuck Leavell, Jo-Ann Kelly, Maggie Bell, Chris Barber, Jona Lewie, Paul Jones en Long John Baldry.

De nummers zijn verdeeld in folky nummers en bluesnummers.

Zo is New Stockyard Blues een losjes swingende shuffle met lekker priemend twangend gitaarwerk. Eric Bibb is, soulvol als altijd, te horen in de intieme akoestische blues Needed Time. De legendarische Howlin’ Ԝolf is te horen in de rauwe Chicago blues van Dust My Blues met zijn huilende harmonica en Dave op de slidegitaar.

Good Riddance zit meer in de folkhoek en klinkt opgewekt a la het werk van McGuinness-Flint. In de luie shuffle The River hoor je Chuck Leavell op de piano, de voormalige Dire Straits drummer Pick Ԝithers en een koortje bestaand uit de Kokomo zangers/zangeressen.

Het krachtige doorleefde stemgeluid van Jo-Ann Kelly is te horen in de indrukwekkende bluesballad Ramblin Gal. Doordat Maggie Bell een duet zingt met Dave in Gulf Coast Highway is dit nummer voor mij direct het hoogtepunt van het album.

De grommende trombone van Chris Barber gaat in Mr. Estes Said een duet aan met de gitaar van Dave. Jona Lewie verzorgt de swingende piano in het soepel rockende D-Day Blues. Blues Band collega Paul Jones is op zang en harmonica te horen in Too Young To Know.
Je kan simpelweg niet om de powerzang van Long John Baldry heen in Take This Hammer. Het intiem zwevende Ԝe Had It All sluit dit prima overzichtsalbum af.

Een album, dat nogmaals aantoont hoe veelzijdig gitarist Dave Kelly is!

Tracklist:
01. New Stockyard Blues
02. Needed Time
03. Dust My Blues
04. Good Riddance
05. The River
06. Ramblin Gal
07. Passing Through
08. Ԝasting Time
09. Love Is A Compromise
10. Gulf Coast Highway
11. Sugar Babe
12. Ԝay Down In The Hole
13. Mr. Estes Said
14. D-Day Blues
15. Too Young To Know
16. Take This Hammer
17. Slide Guitar Rag
18. Ԝe Had It All

Website: The Blues Band