Recensie: Bernie Marsden – Chess

 

Bernie Marsden - Chess

Bernie Marsden – Chess
Format: Special Limited Edition Digipak CD with 16 Page Booklet
Label: Conquest Music
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Deze Engelse veteraan geniet vooral bekendheid als oprichter / gitarist van Whitesnake. Tijdens een borrel met Billy Gibbons van ZZ Top bespraken zij hun muzikale invloeden en stelden voor die oude bluesnummers opnieuw op te nemen. 

Bernie Marsden voegde de daad bij het woord en kwam op de proppen met zijn Inspirations Series. Na deel I ‘Kings’, een eerbetoon aan B.B., Albert en Freddie, is hier deel II met een duik in de schatkist van het het Chess-label.

Deze terugkeer naar de muzikale invloeden uit zijn jeugd heeft bij hem een jongensachtig enthousiasme en energie teweeg gebracht, die duidelijk tot uiting komen in zowel zijn zang als zijn gitaarspel. Zijn Gibson Les Paul uit 1959, ook wel bekend als “The Beast” heeft een prachtige toon en het is genieten tijdens de 10 Chess- juweeltjes en 2 eigen instrumentale eerbewijzen aan Les Paul (Lester) en Johnny Winter (Johnny). Verwacht geen heftig vuurwerk op de snaren van Marsden op dit album. Hij stelt zijn gitaarspel volledig  in dienst van de nummers; het is meer Jimmie Vaughan dan Joe Bonamassa.

Er komt een flink aantal Chess grootheden voorbij. Het album trapt af met een lekker swingende versie van Little Walter’s Just Your Fool met een hoofdrol voor Alan Glen op harmonica.

Daarna wordt het gaspedaal stevig ingetrapt met Chuck Berry’s Back in the USA. De pareltjes rijgen zich aaneen met onder andere een trage,  pakkende  versie van Albert King’s  Won’t Be Hangin Round.

Naast tweemaal Willie Dixon( You Can’t Judge A Book en I’m Ready) verdient zeker ook Sonny Boy Williamson’s Fattening Frogs For Snakes een aparte vermelding, met wederom een uitstekende Alan Glen op mondharmonica.

Het laatste Chess-nummer, voorafgaand aan de afsluitende twee instrumentaaltjes, is meteen het hoogtepunt van de plaat;  Who’s Been Talking van Howlin’ Wolf is voorzien van subtiel en melodieus gitaarspel dat doet denken aan Peter Green in zijn beste jaren

Critici zouden kunnen duiden op gemakzucht: je kiest tien ijzersterke nummers uit de imposante Chess-catalogus, duikt enkele dagen de studio in en voila! Daar is je nieuwe album. Ik geloof daar niet in. Deze plaat ademt respect voor de basis en is doordrenkt van spelplezier.

Deze Chess-jukebox is door Bernie Marsden met liefde samengesteld en luistert heerlijk weg.

Tracks:
01. Just Your Fool
02. Back In The USA
03. Grits Ain’t Groceries
04. I’m Ready
05. You Can’t Judge A Book
06. I Can’t Hold Out
07. Won’t Be Hanging Around
08. Fattening Frogs For Snakes
09. That’s Alright
10. Who’s Been Talking
11. Lester
12. Johnny

Line-up:
Guitar & Vocals: Bernie Marsden
Bass Guitar: John Gordon
Drums: Jim Russell
Keyboards: Bob Haddrell
Harmonica: Alan Glen

Website: https://berniemarsden.com/

Bernie Marsden