Blues with a feeling

 

Bernie Marsden - Kings

Bernie Marsden – Kings
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Conquest Music
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Bernie Marsden is een van Engeland’s beste bluesgitaristen, die bekendheid verwierf als gitarist van de vroege Whitesnake. Na zijn vertrek uit Whitesnake in 1982, kort nadat het door hem en zanger David Coverdale geschreven Here I Go Again een absolute wereldhit werd, concentreerde Marsden zich op een solocarrière, waarin hij zich meer en meer als bluesgitarist manifesteerde.

Het nu uitgekomen ‘Kings’ is het eerste albums in een serie van Inspirations albums. Als inspiratie voor dit album gelden de drie Kings (B.B., Albert en Freddie). Het album bevat een tiental songs die in de versies van de Kings bekend zijn geworden.

‘Kings’ laat Bernie Marsden in alle (blues)glorie horen. Met zijn prachtige, vloeiende bluesgitaarstijl wordt de ene na de andere bluesklassieker subliem vertolkt. Zeer te prijzen is dat Marsden nergens, zoals zo vele van zijn gitaarcollega’s, probeert te klinken als zijn inspiratiebronnen.

Marsden vertolkt de nummers in zijn eigen bluesstijl, die nog het meest neigt naar Freddie King’s gitaarwerk, terwijl hij ook schatplichtig is aan Peter Green. Niet voor niets maakte Marsden in 1995 reeds een tribute album van Peter Green (‘Green And Blues’).

Er zit geen zwak nummer tussen de tien ‘King blues’, met als hoogtepunten het schitterende Help Me Through The Day (B.B.), I’ll Play The Blues For You (Albert) en het lekker luie Help The Poor. Het slot van het album is gewijd aan Freddie King met het rockende Me And My Guitar, Living On The Highway, You Got To Love Her With A Feeling  en de fraai gezongen slow blues Same Old Blues.

Het album sluit af met twee bonus tracks, de instrumentals Runaway en Uptown Train, die alleen maar de status van Bernie Marsden als een van de absolute topbluesgitaristen van zijn generatie bevestigen en daarmee een groot voorbeeld is voor de nieuwe generatie Britse bluesgitaristen, zoals Lawrence Jones, Danny Bryant en Aynsley Lister.

Kings is een fantastische bluesplaat. Blues with a feeling. 

Website: Bernie Marsden