Ane Brun – After The Great Storm
Format: Cd – Vinyl – Digital / Label: V2 Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het eerste deel van een tweeluik

De Noorse zangeres Ane Brun was de laatste jaren niet heel actief in het maken van albums. Het laatste eigen werk verscheen in 2015. Wel bracht ze een coverplaat en een live album uit. Deze achterstand wordt de komende twee maanden ingehaald met de release van maar liefst twee albums. Op 30 oktober verscheen deel 1: ‘After The Great Storm’, in november volgt deel 2: ‘How Beauty Holds The Hand of Sorrow’.

Ane Brun – How Beauty Holds The Hand Of Sorrow

Na het overlijden van haar vader in 2016 worstelde Ane Brun met het maken van nieuwe liedjes. In de persrelease benoemt ze dat het voorbij gaan van de tijd langzaam mogelijk maakte om weer te componeren. Plots had ze genoeg materiaal voor maar liefst twee albums. Oorspronkelijk was het plan om een dubbelalbum uit te geven. De tijd die de Covid-lockdown met zich mee bracht deed de zangeres opnieuw denken over dit idee. Juist het contrast tussen de twee helften maakte dat het veel logischer werd om deze als twee losse albums uit te geven.

De elektronische deken die over de muziek legt geeft een warmbloedig tintje aan de koude, Scandinavische melancholie. Een veilige plek in deze verwarrende tijden. Als de regen en kou van het najaar drijft het verdriet in de muziek aan de luisteraar voorbij. Qua stijl is het ook goed vergelijkbaar met de muziek van David Sylvian. Beide artiesten hebben dezelfde soort schoonheid in hun muziek, ook bestaat hun beider muziek uit losse elementen die samen een geheel vormen.

Als dit al het eerste deel is, dan kom maar op met het vervolg.

Tracklist:
01. Honey
02. After the Great Storm
03. Don’t Run and Hide
04. Crumbs
05. Feeling Like I Wanna Cry
06. Take Hold of Me
07. Fingerprints
08. The Waiting
09. We Need a Mother

Website: Ane Brun

Geplande tourdata zijn verplaatst naar 2021:
03 November @ Paard, Den Haag
07 November @ Melkweg, Amsterdam
09 November @ Doornroosje, Nijmegen
10 November @ De Oosterpoort, Groningen

Credits: Stian Andersen