Them Dirty Dimes – Empty Pockets

 

Them Dirty Dimes - Empty Pockets

Them Dirty Dimes – Empty Pockets
Format: CD – Vinyl LP – Digital
Label: Eigen Beheer
Release: 2023

Release datum: 20 oktober 2023

Na het goed ontvangen debuutalbum ‘In Gold We Trust‘ (2021) hebben jeugdvrienden Gijs de Groot en Johan Stolk, het tandem dat de kern vormt van Them Dirty Dimes, de blaren op de vingers gespeeld. Als alternatief voor hun door corona gecancelde albumtour gingen de Groningers langs meer dan 70 crowdfunders om bij hen voorop de stoep te spelen. Vervolgens werden ze een van de meest geboekte Popronde-acts en stonden ze op festivals als Rotterdam Bluegrass Festival, Stadspark Live en TakeRoot.

Ondertussen ontstonden schetsmatig de eerste contouren voor wat het nieuwe album moest worden, In dat proces tekende zich een breder palet aan stijlen af; werd er voorheen voornamelijk geput uit het vooroorlogse overzeese muzikale erfgoed, op ‘Empty Pockets’ is het geluid verbreed met andere invloeden. De band luisterde in de aanloop naar de opnames veel naar Bruce Springsteens’ Seeger Sessions’, het is de live feel van dat album die Them Dirty Dimes ook voor hun eigen album in gedachten hadden. Ook andere grote songwriters als Nick Cave, Bob Dylan, Townes van Zandt en John Prine vormden inspiratiebronnen. Daarnaast zijn muzikaal gezien bands als Pokey LaFarge, Maison du Malheur en Katzenjammer nog steeds treffende referenties.

In samenwerking met producer Bernard Gepken (Daniël Lohues, Tangarine, Rob Dekay) en met hulp van engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) en diens studio SSE Noord, hebben Them Dirty Dimes getracht de bezieling en energie die hun live shows kenmerkt te vangen op ‘Empty Pockets’en de afzonderlijke songs precies dat te geven wat ze nodig hebben. Daarbij is niet op de kleintjes gelet – niet voor niets is het album getiteld ‘Empty Pockets’- en is de hulp ingevlogen van een aantal gerenommeerde muzikanten.

Zo wordt de band op eén van de ballads ondersteund door het Dutch String Collective en werd Reyer Zwart ingeschakeld om strijkers- en blazersarrangementen te schrijven voor een aantal songs. Laatstgenoemde is ook te horen op bas, producer Gepken speelt gitaar op het leeuwendeel van de songs en daarnaast zijn onder andere Ferry Lagendijk (toetsen), David Gram (pedal steel) en Mischa Porte (drums) te horen op het album. Een speciale vermelding verdient de vocale bijdrage van Christien Oele alias VanWyck in de murderballad ‘ForeverA Prisoner’.

Het heeft ‘Empty Pockets’ gemaakt tot een plaat die niet alleen muzikaal klopt, maar waarbij naar goede Americana-traditie ook veel aandacht is besteed aan de teksten. Het prachtige artwork door Wytse Sterk waarvan het vinyl en de cd’s zijn voorzien maakt het plaatje letterlijk en figuurlijk helemaal af.

Website: https://themdirtydimes.nl/

Tracks:
01. Huddle By The Fire
02. Don’t Let Me Be
03. Don’t Know Where I’m Bound
04. Stack’Em Up
05. Verse Of The Dawn
06. Moving On
07. Love On Wheels
08. Forever A Prisoner
09. Shadows In The Night
10. Hangman
11. Hang On Rosie