Who Are You: Willene Barton

 

Willene Barton

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Soms is het horen van een obscure rhythm & blues single de reden om een zoektocht te gaan beginnen naar de artiest op die single. In dit geval een artieste want ik heb het over de single Rice Pudding van tenor saxofoniste Willene Barton.

Zij werd in 1928 geboren in Oscilla, Georgia, en verhuisde al snel met haar famile naar New York City.

Willene leerde zichzelf saxofoon spelen en toerde al op jonge leeftijd met Anna Mae Winburn, de leidster van de geheel uit vrouwen bestaande swing-jazzband the International Sweethearts Of Rhythm. In 1941 vormde ze haar eigen band the Four Jewels.

In die tijd was het zeer ongebruikelijk om vrouwelijke muzikanten in de jazz of rhythm & blues tegen te komen. Zangeressen waren er wel maar de vrouwelijke muzikanten waren zeer dun gezaaid.

Gedurende de 50’er jaren begon de naam van Willene bekender te raken en trad zij op met grootheden als Illinois Jacquet, Sonny Stitt en Ben Webster.

In 1956 verscheen het album There She Blows van het Dayton Selby Trio featuring Willene Barton gevolgd door het album The Femine Sax op het Design label uit 1957. Op deze albums valt het harde bluesy geluid van Willene op.

Van de single Rice Pudding, met Bossa Nova Twist op de B-kant, is de releasedatum onbekend maar het moet ergens in het begin van de 60’s geweest zijn aangezien Rice Pudding als een soort antwoord song aan Green Onions gezien kan worden.

Doordat de muziek steeds gitaargerichter werd stapte Willene uit de muziekwereld om pas in de 70’s aktief te worden in diverse “all-woman” bands.

Willene overleed in 2005.

Bandleider en organist Dayton Selby nam een album op met saxofonist Eddie Chamblee op het Prestige label en met Carl Lynch in 1978.

Gezien de twee albums, die Willene Barton met het Dayton Selby Trio opnam en de single Rice Pudding is het meer dan terecht dat zij ook bij ons eens onder de aandacht wordt gebracht.