Who Are You: Wet Willie

 

Wet Willie

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Om te zeggen dat de Amerikaanse band Wet Willie schandalig “vergeten” is is het understatement van het jaar! Sommigen onder ons zouden de band misschien nog kennen van hun kleine Nederlandse hit Keep On Smilin’.

Daarbij gaan ze voorbij aan een aantal schitterende albums, die deze band maakte.

Wet Willie komt uit Mobile, Alabama en begon onder deze naam in 1970. Daarvoor waren ze even actief onder de naam Fox.

Hoewel de band bekend stond als Southern Rock band onderscheidde Wet Willie zich van de andere Southern Rock bands door een grote hoeveelheid soul en funk door hum muziek te mengen.

De band bestond in het begin uit de uitstekende zanger en harmonicaspeler Jimmy Hall, zijn broer Jack Hall op de bas, John David Anthony op keyboards, Rickie Hirsch op gitaar en Lewis Ross op drums en percussie. Tweede gitarist Wick Larsen maakte ook kort deel uit van de band.

De Britse zangeres Elkie Brooks (ex-Vinegar Joe) maakte in 1974 deel uit van het achtergrondkoor. Op het ‘Dixie Rock;  album nam Michael Duke de keyboards over van John David Anthony.

Vele personeelswisselingen volgden daarna en in 1978 bestond de band uit Jimmy en Jack Hall, drummer T.K. Lively en gitaristen Marshall Smith en Larry Berwald.

Gedurende de jaren 80 verdween de band van de muzikale radar om in 1990 weer terug te keren. Dit keer met de broers Hall, de originele toetsenist John David Anthony, drummer T.K. Lively en gitaristen Ric Seymour en Ricky Chancey.

De meeste albums van Wet Willie verschenen op het beroemde Capricorn label. Het live album ‘Drippin’ Wet’ wordt gezien als hun beste album.

Jimmy Hall bracht tal van prima soloalbums uit, Rickie Hirsch dook op in the Gregg Allman Band en Billy Vera & the Beaters en Wick Larsen overleed in 1989.

Wet Willie treedt nog steeds op in verschillende bezettingen.

Zou het geen goed idee zijn om deze prima band eens naar ons land te halen?

Website: https://www.facebook.com/WetWillieBand/