Who Are You: Tommy Conwell And The Young Rumblers

 

Tommy Conwell And The Young Rumblers

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Sommige bands of artiesten uit het verleden zijn gewoonweg te lekker/goed om vergeten te worden. Neem nu de Amerikaanse band Tommy Conwell and the Young Rumblers. Een band, die in de USA redelijk succesvol was maar in ons land vrijwel totaal onbekend.

Tommy Conwell werd als Thomas Edward Conwell geboren in 1962. Hij was de frontman van de band Tommy Conwell & the Young Rumblers uit Philadelphia. De band bestond uit Tommy (zang, gitaar), Paul Slivka (bas) en Jimmy Hannum (drums). Ze waren vooral bekend door hun rauwe energieke liveoptredens en scoorden in de USA een bescheiden hit met I’m Not Your Man in 1988. Hun debuutalbum ‘Walkin’ On The Water’ verscheen in 1986 en werd geproduceerd door Hooters bassist Andy King en Rob Miller was op de keyboards te horen plus gitarist Chris Day.

‘Rumble’ was hun eerste release voor een groot label, Columbia, en verscheen in 1988 geproduceerd door Rick Chertoff (o.a. Baby Grand, General Johnson, Rachel Sweet). ‘Guitar Trouble’ was het derde album, eveneens op het Columbia label, dat in 1990 verscheen. Op dat album was Bruce Hornsby te gast in het nummer I’m Seventeen.

Een vierde album werd wel opgenomen maar nooit officieel uitgebracht. Tommy bracht het album, met de titel ‘Thanks But No Thanks’ op zijn website, tommyconwellstore.com, uit in 2009.

De band viel (voorlopig) uiteen en Tommy ging solo verder. Hij bracht in 1991 de single More Than A Kiss uit, formeerde in 1997 de band Tommy Conwell & the Little Kings waarmee hij het album ‘Sho’ Gone Crazy!’ uitbracht in 1997. In 1998 dook hij op in de powerpopband Buzz Zeemer (2 albums).

Paul Slivka ging verder met de bands the Coal Men en the Tommy Womack Band.

Tommy Conwell & the Young Rumblers kwamen nog een aantal keer bij elkaar, in 2013, 2014 en 2019 en in 2019 verscheen hun vijfde album ‘Showboats & Grandstanders’.

Tommy Conwell treedt nog steeds solo op.

Mocht je albums van Tommy Conwell & the Young Rumblers tegenkomen dan hoef je niet te twijfelen over aanschaf van deze albums. Dit was namelijk een prima energieke rockband!

Website: https://tommyconwellstore.com/home