Who Are You: The Meteors

 

In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Hoe lastig het is om een (redelijk) succesvol debuutalbum op te volgen, bewijst het verhaal van de Nederlandse band The Meteors.

De band werd in 1977 opgericht door ex-Alquin leden Ferdinand Bakker (gitaar) en Job Tarenskeen (drums).

Het was voor velen aan verrassing dat deze Alquin leden met hun nieuwe band de new wave kant op gingen.

Naast Bakker en Tarenskeen bestond de band uit zanger Hugo Sinzheimer, Erik Zwaan (gitaar), Jan Voster (bas) en de Zweed Åke Danielson (keyboards).

Al snel verlieten Voster en Zwaan de band en werden vervangen door de Engelsman Kim Haworth (drums) en Gerrit Veen (bas). Die laatste pakte ook al snel zijn biezen om vervangen te worden door achtereenvolgens Freddie Cavalli en Dick Schulte Nordholt.

Het debuutalbum ‘Teenage Heart’ verscheen in 1979 en oogstte positieve recensies. Qua stijl zat de new wave van The Meteors in de hoek van David Bowie en Roxy Music. Het album werd geproduceerd door de vermaarde Duitse producer Conny Plank.

De single It’s You (Mein Schmerz) rook voorzichtig aan de hitlijsten.

De volgende twee albums, ‘Hunger’ uit 1980 en ‘Stormy Seas’ uit 1982, sloegen echter veel minder aan.

Hugo Sinzheimer leverde nog tekstuele bijdragen aan de Herman brood albums ‘Street’ en ‘Shpritz’.

Heel opmerkelijk was het feit dat de Engelse zangeres Lene Lovich het Meteors nummer It’s You (Mein Schmerz) opnam en hiermee een hitje in de USA scoorde.

In 1982 houdt de band het voor gezien. Bassist Dick Schulte-Nordholt duikt later op in Gruppo Sportivo en de Time Bandits, waarin ook  Åke Danielson aansloot.

Hugo Sinzheimer zou PR-manager van de Rotterdamse De Doelen worden en Job Tarenskeen architect.

Ferdinand Bakker was later weer te zien bij de reünie van Alquin. Ook vormde hij de band Red Cinder, samen met Kim Haworth.

In 2003 en 2004 kwamen The Meteors bijeen o.a. ter gelegenheid van de heruitgave van hun debuutalbum.