Who Are You: The Incredible Broadside Brass Bed Band

 

The Incredible Broadside Brass Bed Band

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Ik kan mij niet echt voorstellen dat er iemand is die ooit van the Incredible Broadside Brass Bed Band heeft gehoord.

Toch heeft deze band wel degelijk bestaan! Het gaat hier om een band, die het beste als Amerikaanse variant op het geluid van the Bonzo Dog Doo Dah Band omschreven kan worden. Hun geluid bestond uiot invloeden uit de ragtime folkrock en wat rockinvloeden.

De frontman van de band uit New Britain, Connecticut, was Bill Comeau. Een artiest die al een driet al soloalbums achter zijn naam had staan voordat hij met the Incredible Broadside Brass Bed Band begon. Deze albums (‘Busy Day For Children’, ‘Gentle Revolution’ en ‘Fragments From An Unknown Gospel’) verschenen op het New Yorkse Avant Garde label.

The Incredible Broadside Brass Bed Band bracht slechts één album uit, ‘The Great Grizzly Bear Hunt’, op het Poison Ring label in 1972 en een single, de waanzinnige 50’s sature Little Dead Surfer Girl in 1972.

Op die opnames bestond de band uit Bill Comeau (zang, gitaar, bluesharp), Crazy Max (bas), Victor Bernardoni (drums), Jerry Devokati (sologuitaar), Vincent De Paul Linus Pasternak (sologitaar), Thelobnius Lipschitz (bas skunk(!), Pete Levin (banjo, piano, kazoo) en Mark Bieber (washboard, bluesharp).

Vincent De Paul Linus Pasternak dook ook nog opp op het album van D.R. Hooker, ‘The Truth’, in 1972 en Pete Levin zou bekend worden als lid van het Gil Evans orkest.

Sommige opnames van the Increduible Broadside Brass Bed Band zijn nooit uitgebracht zoals het “The Big Mike Pryzytzkwytz Show”project, een fictief kinderprogramma met live opnames waarbij het publiek als kleuters optrad.

Na het ‘The Grizzly Bear Hunt’ album verdween de band in de obscuriteit. De kans dat je hun album tegenkomt is zeer miniem maar mocht je mazzel hebben zou ik dit album toch maar aanschaffen. Een echt collector’s item!