Who Are You: The Groovetones

 

The Groovetones -The Scratch

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

De Nederlandse bluesband The Groovetones bracht slechts één album uit, ‘The Scratch’ op het Black Magic label in 1990 en toch lijkt deze band bij de Nederlandse bluesfans een naam te zijn, die niet vergeten wordt.

Het feit dat deze band zo’n 90 optredens per jaar deed zal daaraan meegedragen hebben. Ook toerde de band vier keer met George “Wild Child” Butler en als begeleidingsband van Lynwood Slim.

De band werd in 1988 opgericht door Willem van Dullemen (gitaar) en Johan de Roos (harmonica, tenorsaxofoon), aangevuld met Herman Smink (drums) en bassist André Prins.

Johan de Roos zat daarvoor in de band The Deep Water Bluesband, die de LP ‘So Many People’ uitbracht. Drummer Herman Smink zat in de 60’er jaren in de psychedelische beatgroup The Mega’s. Ook die band bracht een LP uit ‘Meganique’.

Willem van Dullemen was in de 80’er jaren lid van de band Tip On In, die de LP ‘Devil’s Music’ uitbracht en van de Hoochie Coochie Band, die het in 1982 tot een optreden op North Sea Jazz schopte.

Na hun album, dat slecht verkocht, viel de band The Groovetones al snel uiteen.

Johan de Roos kwamen we daarna nog tegen in het duo The Taildraggers, samen met Willem van Dullemen.

Willem van Dullemen bleef na The Groovetones zeer actief. Naast het duo The Taildraggers dook hij op in de bands The Big Five-O (LP ‘Texas Tone’), Basic Blues (LP ‘I Love Fishing’), Stackhouse (LP’s ‘Big Fish Boogie’ en ‘Tailgatin’) en de (akoestische) bluesband Little Hat.

Daarnaast verschenen er nog twee soloalbums, ‘Willie’s Blues’ en ‘Willem van Dullemen’.

Willem werd op 13 november 2020 opgenomen in de Dutch Blues Hall Of Fame.

Willem van Dullemen in de Dutch Blues Hall of Fame

Gezien de staat van dienst van de leden van The Groovetones is het meer dan terecht dat deze band niet vergeten wordt.