Who Are You: The Four Horsemen

 

The Four Horsemen

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van de Amerikaanse band The Four Horsemen is er één, dat gevuld is met de nodige ellende.

Deze bluesy hardrock band werd aan het einde van de 80’s in Hollywood opgericht door de uit Wales afkomstige gitarist Stephen Harris, die daarvoor in de bands Zodiac Mindwarp en the Cult (als toerbassist) zat.

Hij werd door sterproducer Rick Rubin voorgesteld aan zanger Frank Starr, drummer Ken “Dimwit” Montgomery en bassist Ben Pape.

De band nam in 1989 de EP ‘The Four Horsemen’ op, een EP die de nodige AC/DC en Staus Quo invloeden bevatte.

Rick Rubin produceerde vervolgens het debuutalbum ‘Nobody Said It Was Easy’ in 1991 en daarna begon de ellende. Frank Starr werd gearresteerd voor drugsbezit en ging voor 6 maanden de bak in.

Alsof dat nog niet genoeg was werd hij daarna wederom gearresteerd en ging dit keer een jaar de gevangenis in. Daar kwam nog bij dat het album door de opkomst van de grunge voor geen meter verkocht.

Het gevolg was dat de band door hun label werd gedropt.

Ben Pape had inmiddels schoon genoeg gekregen van het gedrag van Frank Starr en verliet de band.

The Four Horsemen - Getting’ Pretty Good...At Barely Gettin’ By

Voordat het derde album ‘Getting’ Pretty Good…At Barely Gettin’ By’ verscheen sloeg het noodlot wederom toe. Drummer Ken Montgomery overleed aan een overdosis en in 1995 werd Frank Starr door een dronken automobilist aangereden en raakte in coma.

Het derde album kwam toch uit en de band toerde met tijdelijke zanger Ron Young (ex-Little Caesar).

In 1999 overleed Starr toch aan zijn verwondingen hetgeen gelijk het einde van The Four Horsemen betekende.

Website: https://thefourhorsemen.com/