Who Are You: The Flash & Dance Band

 

The Flash & Dance Band

In de jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken hebben we de rubriek:
“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Het is het jaar 1975. Een jaar nadat pianist Herman Brood mee had gedaan met de Cuby & the Blizzards reünie voor het TV programma Nederpopzien. Na die reünie begon Herman Brood weer wat actiever te worden.

Onder de naam the Flash & Dance Band verscheen in 1975 het album ‘Showbiz Blues’ op het Universe Productions label van mede-producer Wobbe van Seijen.

Dit album is eigenlijk een weergave van een jam sessie, dus niet echt een band, waaraan gitarist Rob Imker (voorheen in Sound Of Imker uit Assen), gitarist Ben de Bruin (o.a. ex-the Rob Hoeke Rhythm & Blues Group), bassist Herman Deinum (o.a. ex-Cuby & the Blizzards en Blues Dimension), bassist Rik Ellings, drummer Hans La Faille o.a ex-Cuby & the Blizzards en Blues Dimension) en saxofonist Rudi van Dijk (ex-Blues Dimension) deelnamen. Waarschijnlijk deed Jan Akkerman ook mee maar dat is nooit officieel bevestigd.

Op het album een aantal Herman Brood nummers, zoals Showbiz Blues, Persico en het samen met Gé Hawinkels geschreven Good Thing en Leapers & The Dead.

Voor de rest staan er covers op het album zoals de Mose Allison cover Going To The City, de Leiber & Stoller cover Hound Dog, het Randy Newman nummer Bob My Dust en de Elvis Presley klassieker Heartbreak Hotel. Hans La Faille schreef Days en Wobbe (samen met Ruud van Dijk).

Het bleef bij één album van deze formatie. Herman Brood ging kortstondig verder met de band Vitesse en werd daarna een wereldster in Nederland (en België) met zijn Wild Romance.

Het Flash & Dance Band album werd in 1978 opnieuw uitgebracht op het Ariola label in een poging om te cashen op het succes van Herman Brood & his Wild Romance.